Návštěvy v domovech seniorů budou i nadále s testem možné

ldz.cz

Návštěvy v domovech seniorů budou i po nedělním přechodu do pátého, nejpřísnějšího stupně protiepidemického systému PES možné. Návštěvníci budou muset dál mít negativní antigenní test na koronavirus, doporučené je také nosit respirátor. Na dnešní tiskové konferenci to řekli ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Za poměrně přísných opatření, která mají za cíl zamezit zavlečení nemoci opět do domovů seniorů, je opět možno pokračovat v návštěvách,“ řekl ministr. Pokud senior opustí domov a bude například pobývat s rodinou, po návratu bude uvnitř domova seniorů izolován od těch, kteří v něm zůstali, a během týdne mu bude dvakrát proveden test na koronavirus. K běžnému režimu uvnitř zařízení se vrátí, pokud budou oba testy negativní, vysvětlil Blatný.

Návštěvy byly v domovech zakázány od 9. října. Od soboty 5. prosince za obyvateli zařízení příbuzní a blízcí zase mohou chodit. Musí ale mít po celou dobu ochranu dýchacích cest a také negativní test, na kterém byli před méně než 48 hodinami.

Experti poukazují na to, že dlouhodobá izolace má nepříznivý dopad na zdraví a psychiku klientů domovů. Volnější režim pro seniory ze zařízení a možnost odjet za blízkými na svátky požadovala i Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Autor: ČTK

  MZV stále neregistruje žádné oběti mezi Čechy po útocích v Izraeli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com