Stejný den a úplně jiná čísla: Piráti naopak odskočili ODS

Podle volebního modelu STEM by se vítězem voleb stalo hnutí ANO se ziskem 32,7 procenta hlasů. Druzí Piráti by měli 13,6 a třetí ODS 9,8 procenta. SPD by volilo 8,1 procenta lidí, komunistům by dalo hlas 7,7, ČSSD a lidovcům shodně 5,5 procenta lidí. V úterý vyšel i průzkum společnosti Median, který krom jiného předpokládá posílení ODS a horší výsledek Pirátů.

Podle modelu by hnutí Trikolóra dostalo 4,8 procenta, hnutí STAN 4,5 a TOP 09 by volilo 4,1 procenta lidí. Průzkum zmiňuje rovněž Zelené se ziskem 1,5 procenta a  Svobodné, kteří by dostali 1,3 procenta hlasů.

Při hypotetickém přepočtu mandátů by ANO mělo 92 poslanců, Piráti 33, ODS 23 a SPD 17. Komunisty by zastupovalo 15, ČSSD 11 a lidovce devět  zákonodárců.

„Piráti si polepšili a umístili se na druhém místě před ODS. Zájem o politiku u jejich
příznivců ale není velký. Udržují si ale kritický a protestní náboj,” uvedla agentura. Konstatovala rovněž setrvalé oslabování ČSSD, která přes relativně pozitivní vnímání nedokáže oslovit potenciální voliče silným tématem a přimět je k volební účasti.

„U všech malých stran je situace nadále nejistá, odráží váhání a rozpaky. Změny tu mohou být i dost nahodilé. STAN a TOP 09 oscilují kolem pětiprocentní hranice. SPD i Trikolóra si polepšily. Jejich podpora se přelévá podle okolností a mediální pozornosti,” konstatovala agentura.

Preference, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, dosahují u ANO 23 procent, u Pirátů 11 a u ODS a KSČM shodně 7 procent. Preference ČSSD jsou 5 procent, lidovců STAN, TOP 09 a Trikolóry shodně tři procenta.

Volební účast by dosáhla 57 procent oprávněných voličů

Průzkum proběhl od 24.ledna do 6. února a zapojilo se do něj 1062 respondentů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/stejny-den-a-uplne-jina-cisla-pirati-naopak-odskocili-ods-40313867

  Protiepidemická opatření hodnotí jako přiměřená dvě pětiny lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com