Zemanův projev pod palbou: Srovnávat Zelenou dohodu s Tálibánem je chucpe

seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman neříkal pravdu, poukazují někteří europoslanci. A nebyl to vánoční projev, kritizují další politici.

Řada záměrných dezinformací, je to potřeba uvést na pravou míru, alespoň o Vánocích by mohl spojovat. To jsou některé z bezprostředních reakcí na vánoční projev prezidenta Miloše Zemana.

Zeman ve svém vánočním projevu varoval před zhoršenou bezpečnostní situací kvůli odchodu NATO z Afghánistánu a vyzval k odmítnutí takzvané Zelené dohody, zavedení povinného očkování proti covidu-19 a zrušení daňových výjimek.

Dopustil se přitom některých přinejmenším sporných výroků. Prezident například řekl, že Zelená dohoda zakazuje od roku 2030 topit zemním plynem a od roku 2035 jezdit auty se spalovacím motorem. Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu ale nic takového nezavádí. A reakce politiků na sebe nenachaly dlouho čekat.

„Už jsem dávno vzdal to, že by pan prezident mohl alespoň v době Vánoc mluvit o hodnotách společnosti a snažit se ji spojovat… Srovnávat ale Zelený úděl s teroristy z Tálibánu je už hodně chucpe a laciné. I na Zemana…“ napsal na twitter europoslanec Jiří Pospíšil.

Na nepravdivá tvrzení ve vánočním projevu upozornil i další europoslanec Pavel Telička. „Dnes ve vánočním poselství se hlava státu snížila k dezinformační kampani. Lži, nebo neznalost? Obojí?“ uvedl Telička.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) zvolil diplomatičtější slovník. Na pojmenování problémů se s prezidentem shodnou, na jejich řešení ale mohou mít různé názory.

„Je dobře, že Miloš Zeman ve svém projevu zmínil tři nejpalčivější problémy dneška a zdůraznil nutnost očkování. Na řešení koronavirové situace, vysokých cen energií a snížení deficitu můžeme mít různé názory. Shodujeme se ale, že to jsou nejdůležitější úkoly, které před námi stojí,“ konstatoval Fiala.

Na zavádějící výroky prezidenta upozornil i lidovec Marek Výborný. „Buďme k sobě ohleduplní,“ doplnil prezidenta Výborný.

Na nesrovnalosti v prezidentově projevu poukázal i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Prezident Zeman tvrdí ve svém ‚Vánočním poselství‘, že ‚Green Deal‘ nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem. Nic takového není pravda a veřejnost by na to měla být upozorněna. Úkolem Vánočního poselství není strašení občanů nepravdivými informacemi,“ poznamenal Kalousek.

Jeho kolega z TOP 09 Tomáš Czernin (TOP 09) uvedl, že prezident o Vánocích přednesl pseudoekonomickou přednášku. „Prezident jak zlá sudička prorokuje hrůzu a zmar. Nepřekvapil. Poplival NATO, ekologické snahy Evropské unie i členy nové vlády. Byla to pseudoekonomická přednáška. Žádný pozitivní, vlídný, tolerantní akcent, nepokusil se stmelit národ, žádný pohled naděje. Mluvit nemusel,“ napsal na twitteru Czernin.

Zeman má i zastánce

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš souhlasí s prezidentem v tom, že některé ekologické návrhy Evropské komise mohou být nebezpečné. Vyvázání ČR z tzv. Zelené dohody pro Evropu, které navrhuje prezident, však podle Babiše není možné, protože by připravilo Česko o finance z EU. Některým nesmyslným iniciativám EK by mohlo pomoci zabránit české předsednictví v EU v příštím roce, napsal bývalý premiér ČTK.

„Pokud bychom přijali všechna ta, někdy až šílená, opatření navrhovaná Evropskou komisí. Nesmyslům o plynu nebo zákazu výroby aut se spalovacími motory zabránit můžeme. Musíme k tomu využít naše předsednictví v roce 2022,“ uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura ocenil, že Zeman stejně jako SPD podporuje odstoupení od Zelené dohody. Je rád, že prezident zdůraznil, že energetika je v kompetenci národních vlád. „Vlády Petra Fialy i Andreje Babiše mají plnou zodpovědnost za zdražování a mohou odstoupit od Zeleného údělu a také ze systému obchodování s emisními povolenkami, který se stal nástrojem spekulantů,“ míní. Kabinet se podle něj nemůže „vymlouvat na Brusel“.

  ÚS zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou zdravotníci neresuscitovali

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com