Nejbohatší muž světa věnuje 10 miliard dolarů na záchranu planety

Šéf společnosti Amazon Jeff Bezos jde naplno do boje se změnami klimatu. Na zlepšení situace přispěje nejbohatší muž světa astronomickou částkou deset miliard dolarů, v přepočtu 229 miliard korun, do fondu s názvem Bezos Earth Fund. O peníze budou moci od léta žádat vědci, aktivisté a nevládní organizace, které se snaží o ochranu přírody.

Bezosův majetek se odhaduje v přepočtu na 130 miliard dolarů, šéf Amazonu se tak vzdá takřka osmi procent svého jmění ve prospěch boje s globálním oteplováním, připomíná server BBC News.

„Klimatická změna představuje pro naši planetu největší hrozbu. Chci spolu s ostatními pracovat na rozšiřování známých způsobů a objevování nových způsobů boje proti ničivému dopadu změn klimatu,“ uvedl Bezos v prohlášení na sociální síti Instagram.

Od jedince přes státy až po nadnárodní firmy


Mezinárodní iniciativa podle něj spojí vědce, aktivisty a neziskové organizace, aby pomohli zachovat a chránit přírodní prostředí. „Můžeme zachránit Zemi. Bude to vyžadovat součinnost velkých společností, malých firem, států, globálních organizací a samotných lidí,“ zdůraznil Bezos. „Země je něco nám všem společného – pojďme ji chránit společně,“ vyzval multimiliardář.

Někteří zaměstnanci Amazonu svého šéfa už dříve veřejně vyzývali, aby dělal víc pro boj se změnami klimatu. Ve srovnání s jinými miliardáři se Bezos charitativní činnosti příliš nevěnuje. Největší dar poskytl předloni rodinám bez domova a na financování škol. Tehdy se jednalo o dvě miliardy dolarů (skoro 46 miliard korun).

Bezos byl v minulosti kritizován za to, že se nepřidal ke kampani Giving Pledge, za níž stojí Bill Gates a Warren Buffett. Řada nejbohatších lidí planety v rámci kampaně slíbila, že během svého života rozdá většinu svého bohatství. 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3049956-klimaticka-zmena-je-nejvetsi-hrozba-bezos-venuje-229-miliard-korun-na-zachranu-planety

  ‚Všichni se začali dusit.‘ Vězni v Bělorusku stále čelí šikaně i násilí, lidé jsou zatýkáni téměř za cokoliv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com