V Murmanské oblasti havarovala stíhačka MiG-31, zřejmě spadla do jezera

V Murmanské oblasti, která se nachází na severozápadě Ruska, se zřítil stíhací letoun MiG-31. Informovala o tom dnes ruská státní agentura TASS s odvoláním na místní úřady. Podle předběžných informací vzplál letounu během plánovaného letu jeden z motorů a stroj spadl do jezera.

„Piloti se podle všeho katapultovali. Svědci tvrdí, že v oblasti havárie viděli dva parašutisty,“ řekl zdroj z ruských silových struktur. Havárie se stala přibližně 10 kilometrů od města Mončegorsk.

Ruské ministerstvo obrany později havárii potvrdilo, nehoda se podle něj odehrála během cvičného letu a stroj spadl v neobydlené oblasti. „Piloti byli urychleně evakuováni vrtulníkem pátrací a záchranné služby, jejich život a zdraví nejsou ohroženy,“ uvedl resort obrany. Podle zdravotnické služby jsou ve vážném stavu.

MiG-31 byl vytvořen ještě za sovětských dob jako záchytný stíhač s dvoučlennou posádkou, který měl hlavně v rozlehlých polárních oblastech zajistit, aby nad Sibiř nepronikly americké průzkumné a bombardovací letouny. Rusko tyto stroje modernizovalo a některé upravilo na nosiče hypersonických střel Kinžal. Ty byly podle ruského ministerstva obrany použity ve válce proti Ukrajině.

Ruské stíhačky MiG-31 havarovaly v loňském roce několikrát – například v prosinci v Přímořském kraji nebo loni v dubnu v Leningradské oblasti. Piloti se v obou případech katapultovali a podle úřadů stroje spadly v neobydlených oblastech. V říjnu se však zřítil ruský bombardér Su-34 na obytný dům v jihoruském městě Jejsk, přičemž zahynulo 16 lidí.

ČTK

  Kreml plánuje provokace v Rusku a Bělorusku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com