Rusko chce diskreditací ukrajinských uprchlíků rozdělit Polsko a Ukrajinu – média

Ruská federace již více než rok aktivně šíří v zemích EU falešné informace o ukrajinských uprchlících, kteří byli nuceni opustit svou zemi kvůli ruské agresi. Obzvláště významná masa dezinformací se šíří v Polsku, kde nyní pobývá více než 1 milion Ukrajinců, informuje o tom wochenblatt-reporter.de.

Ruské dezinformační kampaně se týkají především sociálních podmínek Ukrajinců v zemi. Šíří nepravdivé zprávy o tom, že „polská vláda se stará více o Ukrajince než o vlastní obyvatele“, že „Ukrajinci berou místním obyvatelům práci“, že „ukrajinští uprchlíci nemají v úmyslu vrátit se do svých domovů“, že „Ukrajinci chtějí jen sedět na sociálních dávkách a ne pracovat“ atd.

Rusko tak pracuje na tom, aby v polské společnosti podnítilo nenávist vůči Ukrajincům. To vše má za cíl vyvolat rozpory mezi oběma národy a v důsledku toho odmítnutí další politické, vojenské a humanitární pomoci Kyjevu ze strany Varšavy.

Již od loňského léta ruská propagandistická média, a to i s odvoláním na takové činitele, jako je bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv a šéf rozvědky Sergej Naryškin, šíří nehorázné lži o plánech Polska na okupaci západní Ukrajiny. Podle tohoto vyprávění polská vláda údajně deklarovala své přání připojit k Polsku Lvovskou, Ternopilskou, Ivano-Frankovskou, Volyňskou a Rivenskou oblast Ukrajiny.

Rusko aktivně využívá zmocněnce, včetně osob s ukrajinským občanstvím, k podněcování protiuprchlických protestů v Polsku a také k získávání informací o pohybu západního vojenského vybavení pro Ukrajinu. Nedávno polské bezpečnostní služby identifikovaly a zadržely tři ruské agenty, kteří špehovali dodávky zbraní na Ukrajinu a připravovali sabotáže na železničních tratích v Podkarpatském vojvodství.

Začátkem února 2023 se v Čenstochové v prostorách nakladatelství 3dom pod heslem „Tohle není naše válka“ představilo „Polské protiválečné hnutí“. Akci iniciovali proruští aktivisté Leszek Sikulski a Sebastian Piton. Hlavními hesly tohoto „pacifistického“ hnutí je také „zastavit amerikanizaci a ukrajinizaci Polska“. Sikulski má úzké vazby na ruského geopolitika a tvůrce koncepce ruského světa Alexandra Dugina a také na proruské kruhy v Polsku (např. sdružení Patria).

  Spojenci na základně Ramstein v Německu ujistili Ukrajinu o další podpoře

Ruskou stopu lze spatřovat i v zemědělských protestech v Polsku proti dovozu ukrajinského obilí. Michal Marek, zakladatel Centra pro výzkum moderního bezpečnostního prostředí v Polsku, vyslovil domněnku, že polské sdružení zemědělců Oklamaná vesnice, které je jedním z hlavních protestujících, může mít vazby na proruské síly, zejména na Konfederaci polské koruny.

Rusko dnes vede dezinformační kampaně s cílem zdiskreditovat Ukrajince v celé EU, včetně FRN a České republiky. Mělo by být vyvinuto větší úsilí o vymýcení ruské propagandy z evropského informačního prostoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com