Kompenzace kvůli dovozu ukrajinského obilí budou podmíněné zrušením jeho zákazu

Podmínkou Evropské komise pro vyplacení kompenzací zemím zasaženým zvýšeným dovozem ukrajinského obilí bude zrušení jednostranných zákazů jeho dovozu. Na jednání sněmovního zemědělského výboru to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který se v úterý účastnil jednání ministrů zemědělství Evropské unie.

Ministr zopakoval, že Česko se zákazy nesouhlasí. Je podle něj jednoznačné, že řada subjektů v Polsku z obchodování s ukrajinským obilím profituje a že situaci ohledně zákazů ovlivňuje i vnitropolitická situace jak v Polsku, tak na Slovensku. Sněmovní zemědělský výbor dnes odhlasoval usnesení, že nepodporuje zavádění jednostranných zákazů dovozu z Ukrajiny. Pro bylo deset z 11 přítomných poslanců, proti byl Oldřich Černý z SPD.

Nekula po úterním jednání s ministry zemědělství EU a eurokomisařem Januszem Wojciechowským uvedl, že komise by do dvou měsíců mohla přijít s pomocí pro některé státy včetně Česka, které jsou nepřímo zasaženy problémy s dovozem ukrajinského obilí. Řada ministrů členských zemí požaduje společné řešení.

Ministr poznamenal, že v Polsku se o dovozu ukrajinského obilí mluvilo už loni v červnu. Upozornil na to, že podle něj kvůli případu nálezu pesticidu v jedné z ukrajinských zásilek obilí na Slovensku vznikla panika. Podle Nekuly se nad tím, jaký rozruch to v ČR vyvolalo, podivoval při vzájemných jednáních i slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica na výboru uvedl, že záchyt pesticidů ve vzorku z Ukrajiny na Slovensku byl těsně nad prahem detekce. „Ukázalo se, že mouka vyrobená z toho obilí byla v pořádku,“ řekl šéf inspekce. Podle něj je tlak na kontrolu produktů značný. Některé věci, které jsou založené na dezinformacích, se ale těžko se vysvětlují, konstatoval Klanica a doplnil, že inspekce testuje dodávky obilí i z jiných států EU, kde se může obilí smíchat s ukrajinskými dodávkami.

  Koruna oslabila pod vlivem negativní nálady na světových trzích

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com