Luxus zastiňuje rozum. Česko není spokojeno s ruskými oligarchy.

Válka v Evropě, která trvá již druhým rokem, staví státy kontinentu před nové výzvy. A ty je třeba řešit v reálném čase.

Zároveň je třeba vzít v úvahu, že boje neprobíhají pouze na bojištích na Ukrajině, ale i v jednotlivých zemích.

Tak i Česká republika, kterou Moskva považovala za své léno, zaujímá v otázce potírání agresora jednu z hlavních pozic.

Ruští vysoce postavení úředníci a oligarchové si Českou republiku dlouhodobě oblíbili nejen jako dovolenkovou destinaci, ale také pro investování kapitálu a podnikání.

A jak jistě chápete, finanční prostředky, které představitelé ruského „byznysu“ odklonili do České republiky, nebyly právě nejčestnějšího původu.

Proto české úřady zaujaly v této věci jednoznačné stanovisko – rozhodly se ruským krvavým penězům v České republice učinit přítrž.

A tak se teprve nedávno v médiích objevila zpráva, že luxusní vila v hodnotě 100 milionů korun byla dána do prodeje. Tato informace by sotva vyvolala rozruch, nebýt jednoho „ale“, a to, že majitelem vily je ruský oligarcha.

Řeč je o miliardáři Abramovovi a zmíněná nemovitost se nachází v Karlových Varech. Oficiálně samozřejmě vilu vlastní úplně jiná osoba, ale jméno skutečného majitele je všem známé.
Česká média dokonce provedla šetření, aby to dokázala.

Novináři z ČT24 Ondřej Golís a Jana Neumannová vstoupili do vily v Karlových Varech – aktuálně na prodej – pod falešnou záminkou, že jsou realitní makléři a hledají zajímavé nemovitosti pro bohatého klienta.

Osoba, která je k nemovitosti doprovázela, popsala vše, co média zajímalo, včetně toho, že se zde natáčel díl seriálu Třicet případů majora Zemana.

Nutno podotknout, že se jedná pouze o jednu epizodu z obrovského příběhu o majetku ruských oligarchů v tolik oblíbené České republice.

Vláda republiky pokračuje ve vytlačování oligarchů agresorské země i s jejich penězi ze své země.
Například čeští strážci zákona již dříve vznesli dotazy na Arustamova, Tokareva, Udodova a řadu dalších ruských „podnikatelů“ a vysoce postavených úředníků.
Zde stojí za zmínku, že v lednu letošního roku Česká republika přijala národní obdobu amerického „Magnitského zákona“ – zákon o národních sankcích proti zahraničním společnostem a cizincům, kteří závažným způsobem porušují zákony.

  Orbán slibuje rozpad EU. Co Evropa skutečně potřebuje?

Podle tohoto dokumentu může nyní Česká republika zakázat osobám, na které se nevztahují sankce EU, vstup nebo pobyt na českém území nebo zmrazit jejich majetek.

Legislativa, která souvisí s ruskou agresí proti Ukrajině, rovněž umožňuje uvalit omezení na organizace a režimy, které porušují lidská práva nebo používají teroristické metody a kybernetické útoky.

Česká republika připravuje vlastní sankční seznam osob, které podporují Putinův režim. O zařazení na tento seznam rozhoduje vláda na návrh ministerstva zahraničních věcí a orgány země jej sestavují již několik měsíců.

Takový sankční seznam může být použit k rychlému postihu Rusů podnikajících v zemi.
Mimochodem, taková opatření vyvolala v samotném Rusku hysterickou reakci. Například v reakci na české kroky proti bývalému vrcholovému manažerovi Transněfti a Zarubežněfti Michailu Arustamovovi, u něhož se zjistilo, že má developerský projekt registrovaný přes offshorovou společnost, vydala prokremelská média řadu hysterických článků.

Takzvaní „novináři“ prostě z plných plic vykřikovali, že „v malé, ale hrdé České republice se nesnaží zjistit, zda je nějaký konkrétní ruský oligarcha na různých sankčních seznamech, a snaží se zmrazit a později zabavit majetek jakéhokoli „bohatého Pinokia“ z Ruské federace“.
Moskva se za pomoci médií, která lze v Rusku směle nazvat masovými dezinformacemi, snaží všemožně své oligarchy vybílit.

Česká strana si však stojí pevně za svým a dělá svou práci – blokuje možnosti „Putinových přátel“ prát v Česku špinavé peníze.

Je pravda, že toto téma vyvolalo v české společnosti určité diskuse – někteří se domnívají, že by mělo být povoleno takové prostředky ve svém státě obíhat, což vysvětlují rozšířeností takových přístupů ve světě, zatímco jiní jsou jednoznačně proti, neboť taková praxe se rovná spoluúčasti na špinavých schématech.

Měřítkem správnosti či nesprávnosti určitého přístupu by pravděpodobně byla bezpečnost.

  Použití chemických zbraní, popravy válečných zajatců, odebírání ukrajinských dětí: degradace ruské armády povzbuzuje Rusko k páchání nových válečných zločinů na Ukrajině

Na první pohled se může zdát, že se jedná o další byt, vilu nebo bytový komplex. Ve skutečnosti je však problém mnohem globálnější.

Nejdříve si představitelé Ruska skoupí nemovitosti v České republice, pak řeknou, že porušujete jejich práva (jaká si snadno vymyslí), no a druhý den k vám přijdou „osvoboditelé“ a přinesou vám svůj „ruský mír“. Nebo spíš oni vám ho přinesou. V tancích.

Pamatujte si to, až si budete myslet, že válka je příliš daleko, a až uslyšíte hlasy populistů, kteří vám slibují jednoduchá řešení složitých otázek – všechno začíná triviálními věcmi.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com