Roskosmos vytvořil vlastní PMC Uranus, který se stane zdrojem hybridní hrozby pro Evropu

Ruská státní korporace Roskosmos, vlajková loď Ruské federace v oblasti realizace projektů a mezinárodní spolupráce ve vesmírných aktivitách, vytvořila takzvaný prapor Uran. Jedná se o obyčejný PMC, podobný nechvalně proslulému PMC Wagner, známému svou krutostí, systematickými válečnými zločiny a náborem lidí z věznic. Jak vyšlo najevo, zaměstnancům Makejevského státního raketového centra, které je součástí Roskosmosu, bylo nabídnuto, aby se k Uranu připojili, jinak jim hrozí propuštění. Celkem se plánuje nábor 400 žoldáků, kteří musí podepsat smlouvu s ruským ministerstvem obrany. Po absolvování příslušného bojového výcviku budou žoldnéři využíváni na Ukrajině a pravděpodobně se do oblasti zájmu dostanou i země EU. Rusko stupňuje své hrozby vůči Ukrajině a EU: kromě typického ruského jaderného vydírání a demonstrativního ostřelování ZNPP vytváří PMC, na které dohlíží přední ruské státní korporace

Po vypuknutí plnohodnotné války proti Ukrajině neexistuje v Rusku jediná státní korporace, která by se od účasti na této ozbrojené agresi distancovala. Vytvoření zmíněného praporu Uran na bázi Roskosmosu není v kontextu celkové militarizace probíhající v Rusku překvapivé. Deklarativně byl tento PMC vytvořen Asociací vlasteneckých a veteránských sportovních organizací „Štít a meč“, ale Roskosmos poskytuje financování „Uranu“, který se stává jeho osobní armádou.

Vytvoření PMC v Rusku zvýšilo hybridní hrozbu Kremlu pro Evropu. Wagnerovi žoldnéři PMC se postupně usazují v EU. Jsou prvkem ruské hybridní hrozby, který může Kreml využít k sociální a politické destabilizaci Evropy. Uran PMC se sídlem v Roskosmosu je dalším potvrzením teroristické hrozby ze strany Ruska: žoldnéři, kteří zaplaví Evropu poté, co získají zkušenosti z bojových operací na Ukrajině, budou představovat mimořádnou hrozbu pro Evropany, kteří se s podobnými výzvami dosud nesetkali. „Roskosmos stupňuje hybridní hrozby pro Evropu, a proto je třeba reagovat hmatatelnými sankcemi proti této státní korporaci, která pomáhá Putinovi pokračovat ve válce.

  Koho si Rusko vybere? Lekce pro Evropu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com