Austin: Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16 povedou Dánsko a Nizozemsko

Skupina zemí dodávajících Ukrajině vojenskou pomoc jednala o plánech výcviku ukrajinských pilotů na americké stíhačky F-16 a další bitevníky. Výcvik na F-16 povedou Dánsko a Nizozemsko a ostatní země se připojí, oznámil podle agentury Reuters ministr obrany USA Lloyd Austin. Ministr dnes rovněž řekl, že Ukrajina ve válce s Ruskem neprohrává a způsobila ruským silám značné ztráty.

Takzvaná kontaktní obranná skupina v čele s USA dnes jednala virtuálně, je v ní zastoupeno více než pět desítek zemí. Diskuse o výcviku Ukrajinců na F-16 navazovala na rozhodnutí Washingtonu umožnit evropským spojencům dodávky těchto letadel na Ukrajinu.

Západní země se dříve k poskytnutí západních stíhaček stavěly odmítavě, přičemž argumentovaly aktuálními potřebami ukrajinské armády či délkou potřebného výcviku ukrajinských pilotů. Podle uniklého hodnocení amerického letectva ze začátku roku by ale na výcvik na F-16 mohly stačit pouhé čtyři měsíce.

Austin dnes také zdůraznil, že Spojené státy nejsou ve válce s Ruskem a že jde o boj Ukrajiny. Podle šéfa amerického sboru náčelníků štábů Marka Milleyho, kterého také cituje Reuters, USA dlouho žádaly Ukrajinu, aby nepoužívala výzbroj poskytnutou USA k útokům na ruském území. Podle něj nelze s určitostí říci, zda se tak už stalo. Jeho úřad však zkoumá záběry obrněných vozidel, které byly použity při útoku v ruské příhraniční Bělgorodské oblasti, dodal Milley. Generál dále ocenil, že Ukrajina proti Rusku velmi účinně používá americké systémy protivzdušné obrany Patriot.

ČTK

  Ostřelování škol a nemocnic je součástí ruské strategie, řekl Zelenskyj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com