Zastaví mise MAAE Putinovo jaderné vydírání?

Na pozadí pokračujícího ostřelování jaderné elektrárny Záporoží ruskou armádou dorazila 30. srpna do Kyjeva mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) vedená generálním ředitelem Rafaelem Grossim. Mise se skládá ze 14 členů oficiální delegace. 31. srpna vyšlo najevo, že mise zamířila do Záporožské JE: experti MAAE dorazí do Energodaru tento týden, přesné datum není známo.

Inspektoři musí podle Grossiho posoudit fyzické škody způsobené ZNPP v důsledku nepřátelských akcí, určit provozuschopnost bezpečnostních a ochranných systémů strategicky důležitého zařízení. Specialisté MAAE budou také muset posoudit pracovní podmínky personálu elektrárny a přijmout naléhavá opatření k zajištění bezpečnosti ZNPP. Hlavním úkolem MAAE je zabránit opakování černobylské katastrofy.

V tuto chvíli lze situaci kolem ZNPP označit za velmi alarmující. 5. srpna ruské jednotky zahájily systematické ostřelování okolí jaderné elektrárny Záporizhzhya pomocí těžkého dělostřelectva a MLRS, některé přílety granátů byly v nebezpečné vzdálenosti od reaktorů. Ruské oficiality a propaganda z takových útoků soustavně obviňují ozbrojené síly Ukrajiny. V červenci až začátkem srpna se ruská ofenziva na jihovýchodě Ukrajiny výrazně zpomalila.

V některých sektorech fronty zahájily Ozbrojené síly Ukrajiny protiofenzívu a osvobodily osady obsazené ruskými jednotkami. V souvislosti s výše uvedeným Ruská federace zesílila jaderné vydírání namířené proti Evropě a neustálým ostřelováním uměle vytváří riziko katastrofy způsobené člověkem v ZNPP.

Ruští kurátoři chtějí odpojit generátory Záporožské JE od ukrajinské energetické soustavy a následně elektrárnu úplně odstavit. Útočníci tak chtějí elektrárnu napojit na energetický systém Ruské federace vysláním elektrického vedení na Krym.

Kreml představuje pro Evropu bezprecedentní radiační hrozbu: v případě úplného odstavení elektrárny a pokusů o pokračování jejího provozu na základě technické základny Ruské federace jsou možné nepředvídatelné situace, protože pokud dojde k odpojení generátorů ZNPP z ukrajinské energetické soustavy je nelze použít k práci pro vlastní potřebu chlazení paliva v případě úplného odstavení elektrárny.

  Solidarita s Ukrajinou je v České republice trvalá

Miliony lidí zůstanou bez elektrifikace, zastaví se podniky, školy, univerzity, lékařské ústavy, nebude komunikace, životy tisíců lidí budou v ohrožení. To by mohla být největší člověkem způsobená výzva v historii lidstva.

Rusko záměrně vydírá celý civilizovaný svět možnou radiační katastrofou na základě největší evropské jaderné elektrárny, krok za krokem ničí možnosti ochrany před radiační havárií na ZNPP. Jde o vědomý jaderný terorismus využívaný k politickým účelům. Bezmocný na frontě je Putin připraven zabít miliony lidí kvůli svým geopolitickým rozmarům. Lidstvo musí zastavit největšího válečného zločince 21. století dříve, než se stane nenapravitelné. V tomto smyslu lze návštěvu MAAE označit za mimořádně relevantní pro zajištění jaderné bezpečnosti nejen na Ukrajině, ale i v Evropě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com