Ceny ropy kvůli vyhlídce na prodloužení škrtů skupinou OPEC+ rostou

Ceny ropy na začátku nového týdne rostou. Přispívá k tomu očekávání, že skupina OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem, bude nadále omezovat své dodávky. Ceny ovlivňují i spekulace, že centrální banka USA (Fed) skončí s agresivním zvyšováním úrokových sazeb.

Kolem 18:45 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 0,5 procenta na 89,02 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 0,5 procenta a prodávala se za 85,98 dolaru za barel.

Saúdská Arábie stojí v čele snah o zvýšení cen a učinila rozsáhlé dobrovolné snížení těžby nad rámec produkčních škrtů dohodnutých OPEC+. Všeobecně se čekává, že země počtvrté prodlouží dobrovolné snížení těžby o jeden milion barelů denně, a to tak bude tak platit i v říjnu. Saúdská Arábie obvykle oznamuje své rozhodnutí v prvním týdnu v měsíci. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak mezitím uvedl, že Moskva se s partnery z OPEC+ dohodla, že bude v říjnu pokračovat ve vývozních škrtech.

Analytik firmy OANDA Craig Erlam upozornil, že Saúdská Arábie a Rusko mohou od škrtů kdykoliv odstoupit. „Nedovedu si však představit, že by spěchaly a riskovaly, že pošlou ceny opět dolů,“ řekl.

Srpnové údaje o zaměstnanosti v USA posílily očekávání, že Fed tento měsíc pozastaví zvyšování úrokových sazeb. V srpnu také nečekaně stoupla výrobní aktivita v Číně a řada ekonomických opatření na podporu čínské ekonomiky posílila naději, že v zemi, která je největším světovým dovozcem ropy, poroste poptávka, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent listopad 89,02 88,55
New York – NYMEX WTI říjen 85,98 85,55
  Maláčová slíbila vyřešit miliardové průšvihy s IT. Ale nezvládla to

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com