Vládu čeká rozhodnutí o jaderném tendru a rozvoji energetiky

Vláda se dnes vrátí ke strategiím rozvoje energetiky a klimatických opatření, stát v nich počítá s odklonem od uhlí a s postupným posilováním jaderných a obnovitelných zdrojů. Aktualizovaná verze počítá s navyšováním výroby elektřiny z předloňských 84 terawatthodin (TWh) ke zhruba 95 TWh v roce 2050 a současně vláda deklaruje záměr postupného odklonu od uhlí po roce 2030. Roli hlavního pilíře ve výrobě energie by měly postupně převzít obnovitelné zdroje energie a jádro. Podíl jaderné energie by měl do poloviny století vzrůst z 37 procent na 46 procent, což má zajistit výstavba nových jaderných zdrojů. Vláda by o vítězi tendru a počtu nových reaktorů měla rozhodovat v těchto dnech.

Na programu má vláda také návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti, ke kterému má připomínky podnikatelský sektor. Předpis do českého práva zavádí evropskou bezpečnostní směrnici NIS2 a zároveň obsahuje možnost prověřit a vyloučit dodavatele, kteří představují pro stát bezpečnostní riziko. Ministři se vrátí i k novele o podnikání v cestovním ruchu, podle které by ubytovací zařízení v Česku mohla mít povinnost registrace v připravovaném elektronickém systému eTurista.

Kabinet projedná také informace o nákupu nákladních automobilů Tatra T-815. Ministerstvo obrany minulý týden oznámilo, že plánuje na jejich nákup uzavřít rámcovou dohodu se společností Tatra Defence Systems. Smlouva by umožnila do konce září 2031 nakoupit až 872 terénních automobilů tří typů v celkové ceně do 13,35 miliardy korun. Vozy by ministerstvo pořizovalo podle aktuálních potřeb armády a svých aktuálních finančních možností, prvních několik desítek automobilů by armáda mohla dostat v příštím roce.

Projednání čeká také novelu o bezpečnosti práce, která má umožnit od příštího roku vést a podepisovat požadované dokumenty elektronicky. Koordinátoři bezpečnosti na stavbách by mohli získat víc pravomocí. Techniky, kteří obsluhují či kontrolují plynová, elektrická, zdvihací a tlaková zařízení, by mohla za poplatek vzdělávat Technická inspekce České republiky.

  Virolog: Skupinová imunita po očkování tak za rok

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com