Nouzový stav v ČR by měl na základě žádosti krajů pokračovat

V Česku by měl kvůli epidemii covidu-19 dál platit nouzový stav. Po nesouhlasu Sněmovny s vládní žádostí o jeho prodloužení skončí aktuální stav nouze o půlnoci, hejtmani se však dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nového na dva týdny. Ve svém usnesení Asociace krajů označila žádost za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k zásahu do práv a svobod lidí. Vláda by o tom měla jednat dnes odpoledne.

Hejtmani také vyzvali parlamentní politické strany k dohodě na dalším postupu. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je protiústavní, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav hned poté, co Sněmovna ve čtvrtek hlasy opozice zamítla prodloužení toho současného. To samé si myslí i někteří ústavní právníci.

Hejtmani vyzvali vládu, aby urychleně projednala návrh nového pandemického zákona. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu uvedl, že ho ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vládě předloží v pondělí. Od úterý chce předseda vlády o dalším postupu v boji s epidemií jednat s opozicí.

Babiš v posledních dnech uváděl jako jediné řešení situace to, aby o vyhlášení nového nouzového stavu kabinet požádali právě hejtmani. Kabinet podle něj disponuje analýzou, podle které je takový postup v souladu s Ústavou. Tomu odporují někteří ústavní právníci či Vystrčil. „Je zřejmé, že příslušné ustanovení zákona se vztahuje na situaci, kdy v zemi nouzový stav není, a ukáže se potřeba jej mít. V ČR však nouzový stav trvá už od října,“ podotkl Vystrčil. Upozornil kabinet na to, že právní řád nabízí řadu prostředků pro boj s epidemií, aniž by při tom bylo nutné „obcházet či pošlapávat ústavní pořádek“.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK napsal, že prioritou pro příští dny bude příprava návratu žáků do škol, změny v opatřeních bude podle něj vláda s kraji konzultovat. Asociace krajů v prohlášení po jednání sdělila, že od pondělí by mělo být zrušeno omezení úředních hodin institucí veřejné správy, od 1. března by se měly děti začít vracet do škol a stát by měl zajistit testování ve firmách.

  Vláda schválila změny v platech lékařů a farmaceutů, část z nich si polepší

Ve 14:00 se k řešení situace kolem nouzového stavu mimořádně sejde vláda. Hejtmani vyzvali ministra zdravotnictví, aby se některá opatření upravila, od pondělí by se to mělo týkat omezení úředních hodin. „Vnímáme to jako nesmyslné, naopak se někde vytvářejí fronty a epidemie se může zhoršit,“ uvedl jihočeský hejtman a předseda Rady Asociace krajů ČR Martin Kuba. Vyjasnit by se také podle hejtmanů měly podmínky amatérského sportu a kultury.

Vondrák: Lyžařské areály otevřou až po školách

Lyžařské areály se otevřou až po částečném znovuotevření škol. ČTK to dnes po jednání hejtmanů s vládou řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Zástupci krajů s vládou dnes projednávali podmínky vyhlášení nového nouzového stavu na základě žádosti krajů. Dohodli se, že požádají vládu o nouzový stav na dva týdny. Podle Vondráka ale situace není taková, že by kraje měly diktovat konkrétní opatření. Tyto pravomoci zůstanou na centrální úrovni a odborné komisi, řekl.

„Shodli jsme se na tom, že prioritou je návrat dětí do škol od 1. března. Tedy maturantů a žáků devátých tříd. Ideálně i celého prvního stupně,“ řekl Vondrák. Dodal, že existuje i dohoda na tom, že o dalším postupu bude vláda s hejtmany jednou za týden jednat.

Hejtmani podle Vondráka na jednání s vládou hovořili také o lyžařských areálech. „To je v pořadí. Nemůžeme otevřít najednou školy a lyžařské areály. Hrozilo by, že se tam ti lidé pak budou potkávat,“ uvedl Vondrák. Míní, že po znovuotevření škol by další v pořadí mohly být právě lyžařské areály. „Je příslib, že tyto věci budeme probírat. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že pro lyžařské areály je alokované miliarda korun na náhrady za celou sezonu,“ dodal Vondrák.

  Za boje v řadách proruských separatistů potvrdil soud uprchlému Čechovi 21 let

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ČTK řekl, že od dnešní dohody očekává hlavně změnu způsobu, jakým se opatření proti šíření epidemie připravují, projednávají, zveřejňují a vysvětlují veřejnosti. „To já vnímám jako největší šanci restartu té situace,“ uvedl.

První nejviditelnější změnou by podle něj mělo být zrušení omezení úředních hodin na úřadech. „Protože vedly k pravému opaku toho, k čemu opatření bylo určeno. Za důležité také považuji návrat dětí do škol od 1. března. Na tom je všeobecná shoda a dva týdny nouzového stavu by vláda měla využít k tomu, aby připravila systém pravidelného testování,“ řekl Půta.

Od pondělí se podle něj nic nezmění pro lyžařská střediska, nadále by měla zůstat zavřená. „Nicméně vyzýváme ministerstvo zdravotnictví, aby v závislosti na epidemiologická čísla připravila plán úpravy opatření. Netýká se to jen lyžařských areálů, ale mluvili jsme také o službách, obchodech, o kulturních zařízeních typu muzea, galerie, venkovního sportu. Myslíme si, že je potřeba dostat to trochu do nějakého normálu ideálně podle plochy na jednoho zákazníka samozřejmě za dodržování všech hygienických podmínek a pravidel,“ dodal.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com