Za zvlášť trýznivou vraždu partnera exmanželky potvrdil soud muži 18 let vězení

Za zvlášť trýznivou vraždu přítele své bývalé manželky z loňského léta dnes odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil devětatřicetiletému cizinci 18 let vězení. Na neurčito ho také vyhostil z České republiky. Motivem činu byla podle soudu žárlivost. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

„Jedná se o způsob usmrcení, který vybočuje z rámce podobných případů, zejména svou surovostí,“ konstatoval soudce Jiří Lněnička. Uložený trest je podle něj přísný, ale rozhodně není nepřiměřený. Poukázal především na přístup obžalovaného, který podle soudce svého činu nelituje.

Muž původem z Ukrajiny podle nepravomocného rozsudku napadl o sedm let mladšího přítele své ženy, se kterou byl v té době v rozvodovém řízení, loni 30. června v hale bytového domu v Praze 10. Hlavními motivy byly podle verdiktu žárlivost, vztek a snaha vykonat „zásadní pomstu“. Oběti zasadil muž podle obžaloby tři bodné rány do hlavy a dalších 11 do hrudníku, břicha a ramen. V závěru útoku mu uřízl penis.

Napadený během několika minut zemřel kvůli krvácení z ran v plicích a srdci. Útok znalci označili za „smrtící, masivní a brutální“, muž podle nich neměl šanci přežít.

Obžalovaný u pražského městského soudu letos na jaře připustil, že se s přítelem své exmanželky popral. Uvedl však, že ho neznal a o vztahu s jeho bývalou ženou nevěděl. Oslovil ho údajně proto, že zaparkoval na místě jeho exmanželky. Chtěl se ho podle svých slov zeptat na svoji dceru. Muž se ale podle něj začal chovat hrubě a arogantně.

Městský soud tuto argumentaci v rozsudku, který odvolací senát potvrdil, odmítl. Z žádných důkazů podle něj nevyplynulo, že by před vraždou vznikla rvačka. Zavražděný muž podle soudu nedal obžalovanému žádnou záminku k tomu, aby zaútočil. „Tvrzení obžalovaného, že se jednalo o náhodné setkání, že on sám byl napaden a že nechtěl poškozeného usmrtit, bylo jednoznačně vyvráceno,“ řekl dnes Lněnička.

  Uprchlíci budou moci o novou humanitární dávku žádat přes on-line aplikaci

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com