Poslanec Guruljev vyhrožoval novináři mimosoudní popravou. Provinil se kritikou a pak exilem

Andrej Guruljev, poslanec ze Zakavkazska, vyhrožoval bývalému šéfredaktorovi Čita.ru, investigativci Andreji Zatirkovi a dalším nezávislým novinářům osudem ruského pilota Maxima Kuzminova, který byl zastřelen ve Španělsku. Zprávu přinesl kanál na síti Telegram GovoritNemoskva.

Guruljev, který je znám svými radikálními výroky, pronesl provokativní prohlášení během rozhovoru s Vladimirem Kantemirem, šéfredaktorem čitské publikace „Vechorka“. Kantemir během rozhovoru poznamenal, že „válka jako lakmusový papírek odhalila všechny zrádce“. Jako příklad uvedl Andreje Zatirka, který opustil Rusko a spolupracuje s médiem „Agentura“. Pak říká: „Až válka skončí naším vítězstvím, bude se muset se Zatirkem a s podobnými něco udělat. Zastřelit, nebo odpustit?“

„Jsou momenty, zejména takové, jako je zrada a terorismus, za které se pravděpodobně… no, chci vám připomenout osud toho pilota vrtulníku, který unesl helikoptéru a zabil své kamarády. Myslím, že by si to měl zopakovat,“ dodal poslanec.
Poslanec měl na mysli Maxima Kuzminova, důstojníka ruských ozbrojených sil, který v srpnu 2023 unesl ruský vojenský vrtulník na Ukrajinu a v únoru 2024 byl zabit ve Španělsku po hrozbě „likvidace“ ze strany ruských bezpečnostních služeb, vyslovené na stanici Rossija 1.

„Na jeho odiózní výroky o sobě jsem si už zvykl, stejně jako si všichni zvykli na jeho způsob vyjadřování obecně. Pozornost na sebe přitahuje pouze svými radikálními výroky. A jak si na ně člověk zvyká, je nucen říkat při každém novém vystoupení stále neadekvátnější věci. Nemyslím si, že se za jeho slovy skrývá skutečná hrozba,“ uvedl Andrej Zatirko v rozhovoru pro NeMoskvu.

Již dříve Guruljev označil Andreje Zatirka za zrádce a vyzval k odebrání jeho občanství. V době, kdy Guruljev zastával funkci místopředsedy vlády Zabajkalského kraje, zveřejňoval Zatirko na Čita.ru materiály o korupci a problémech v regionu.

  Bidenovi sponzoři po jeho nejistém vystoupení v debatě uvažují, co dál

Guruljev je likvidačními výzvami proslulý. Vybízel například k masivnímu útoku na ukrajinskou infrastrukturu a k likvidaci celých měst.

„Když si vybereme cíl, například jedno město nebo oblast, tak to vyčistíme tak, že tam nic nezůstane. Když řekneme, že je to Kyjev, tak někteří řeknou, že Kyjev je matka ruských měst. Pokud ale potřebujeme Kyjev obrátit v trosky, abychom na těch ruinách mohli vztyčit náš prapor, tak to je to, co bychom měli udělat.“

Guruljev nemluví jen o likvidaci Ukrajinců, ale domnívá se, že by se mělo radikálně zatočit i s odpůrci Vladimira Putina a je třeba je izolovat nebo zlikvidovat. Týkalo by se to podle něj asi 20 procent obyvatelstva, což je v přepočtu skoro 30 milionů lidí. K tomuto číslu došel na základě výzkumu veřejného mínění, podle kterého Putina podporuje 80 procent občanů.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com