Za den se pokusilo překročit hranici z Běloruska 206 lidí, uvedlo Polsko

archiv.hn.cz

Skupina asi 100 migrantů se v uplynulém dni pokusila násilně překonat bělorusko-polskou hranici u hraničního přechodu Bělověž (Bialowieža), oznámila dnes polská pohraniční stráž. Za celý pátek ostraha hranic zaznamenala 206 lidí, kteří se pokusili o překročení hranice z běloruské strany, informoval dnes ráno server Polsatnews. Bezpečnostní složky jim v tom prý zabránily.

„V úseku chráněném pohraniční stráží v Bělověži útvary odrazily útok na hranici skupiny čítající 100 osob,“ napsala polská pohraniční stráž na twitteru. Z jejího prohlášení vyplývá, že se tento pokus odehrál v pátek.

Polské bezpečnostní složky zadržely sedm cizinců, šest Rusů a jednoho Gruzínce, za napomáhání k nelegálnímu vstupu do země, poznamenal server Polsatnews. Od začátku roku podle něj polská ostraha hranic eviduje přes 37.000 pokusů o nelegální překročení hranice z Běloruska.

Migrační krize na hranici Polska a Běloruska se nedávno vyhrotila, když se u hranice utábořilo několik tisíc převážně blízkovýchodních běženců, kteří se podle polských úřadů někdy i za pomoci běloruských bezpečnostních složek pokoušeli překonat hranici a dostat se do Evropské unie. Běloruské úřady později řadu těchto lidí provizorně ubytovaly v logistickém středisku nedaleko přechodu Bruzhi-Kuźnica.

Polsko, pobaltské země a další státy Evropské unie obviňují režim autoritářského lídra Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Agentura DPA dnes informovala o tom, že do vlasti se z Běloruska vrátily další stovky iráckých migrantů. Odletěli dnes z Minsku repatriačním letem společnosti Iraqi Airways do Irbílu. V poslední době se uskutečnilo už několik podobných letů. Řada z navrátilců poté poukázala na špatné zacházení ze strany běloruských úřadů. Podle agentury AP mezi nimi bylo cítit patrné zklamání, ale i úleva.

  Sametovou revoluci hodnotí na Slovensku kladně už jen méně než polovina obyvatel

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com