Asociace vítá návrh pravidel samopěstování konopí, žádá i vznik konopných klubů

Asociace konopných klubů (AKK) vítá návrh na uzákonění pravidel samopěstování konopí pro vlastní potřebu. Poukazuje ale na to, že řada pacientů si sama nemůže rostliny vypěstovat. Podle asociace je tak nezbytné, aby mohly fungovat i konopné kluby a potřebným látku zajistily. AKK to uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Vyzvala zákonodárce, aby podpořili ucelenou úpravu regulace konopí.

Nakládání s konopím upravuje chystaný zákon, který projednává koalice. Norma má dekriminalizovat držení pro vlastní potřebu do určitého množství látky a stanovit pravidla pro pěstování. Ve druhé verzi přidává i úpravu regulovaného trhu. Proti němu se staví lidovci. Jsou pro omezené možnosti pěstování a dekriminalizaci.

AKK uvedla, že možnou dohodu na samopěstování vítá, podle ní ale není dostatečná. Umožnění vypěstovat si rostliny pro vlastní potřebu označila za důležitý začátek. „Pro mnoho lidí zůstává samopěstování nedostupné z různých důvodů, a proto je nezbytné povolit také konopné kluby,“ píše asociace.

Podle dostupných informací by měl zákon nejspíš umožnit pěstování tří rostlin pro vlastní potřebu. Norma počítala s konopnými spolky, které by musely získat povolení od úřadu vlády. Splnit by musely stanovené podmínky. Jejich členové, pěstitelé i případní zákazníci by se museli registrovat. Spolek by musel vést podrobnou evidenci o nakládání s konopím, tedy i o výdeji. Držení pro vlastní potřebu by bylo omezené, a to do určitého množství gramů s obsahem látky THC do deseti procent. Do provozoven, které by nesměly být v blízkosti škol či zdravotnických zařízení a nesměly by mít výlohy, by nemohly vstoupit děti. Reklama by byla zakázaná. Za přestupky by byly vysoké pokuty. Vězení by mohlo hrozit při přechovávání pro vlastní potřebu nad stanovené množství, nedovoleném pěstování nad určený limit či nabízení konopných produktů dětem.

  Elektřina za šest korun a plyn za tři. Vláda určila maximální ceny energií pro domácnosti

Asociace poukazuje na to, že řada lidí nemá pro pěstování prostor, podmínky a znalosti a brání jim v tom také zdraví. „Legalizace konopných klubů je cestou k tomu, aby každý, kdo potřebuje konopí, měl k němu bezpečný a legální přístup,“ míní Podešva. Podle AKK by kluby zajistily kontrolovanou kvalitu, omezil by se černý trh, stát by měl o nakládání přehled a vznikla by i nová pracovní místa.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Loni koncem dubna schválila plán boje se závislostmi do konce roku 2025, v němž počítá i se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. To znovu doporučila i Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve svém materiálu s 37 opatřeními na podporu ekonomického růstu. Podle rady extrémně represivní přístup k drogám zatěžuje rozpočet a neprojevuje se v omezení spotřeby či zmírnění škod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com