Srpnové jednání ministrů zahraničí bude v Bruselu, ne v Budapešti

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti, oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí EU, označované jako Gymnich. Podle českého ministra Jana Lipavského na jednání většina ministrů zahraničí uvedla, že Orbán na svých cestách nereprezentuje EU. Dnešní schůzka se podle něj děla v atmosféře nejednoty.

Podle Borrella dnes během několikahodinové schůzky 25 států kritizovalo chování Maďarska a premiéra Viktora Orbána, který v uplynulých dnech navštívil Rusko i Čínu. Jako symbolický signál, že s vystupováním Budapešti nesouhlasí, se následně Borrell rozhodl svolat jednání ministrů zahraničí do Bruselu ve stejný termín jako je ten pro maďarskou schůzku.

„Pozice EU zůstává stejná, jediný mírový plán, který Evropská unie podporuje, je mírový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. Rusko je agresor, Ukrajina je oběť,“ prohlásil Borrell na tiskové konferenci po dnešním jednání ministrů zahraničí zemí EU. Zkritizoval i prohlášení šéfa maďarské diplomacie, které pronesl na jednání Rady bezpečnosti OSN, kde označil EU za unii, která prosazuje válku. „Politika EU není proválečná, to odmítáme. My jen podporujeme Ukrajinu, aby se mohla bránit,“ dodal. Jediný, kdo chce válku, je podle Borrella ruský prezident Vladimir Putin. „My chceme mír a nikdo nechce mír více než sami Ukrajinci,“ doplnil.

Lipavský: Většina ministrů zopakovala, že Orbán na cestách nereprezentuje EU

Většina ministrů zahraničí členských zemí EU na dnešním jednání v Bruselu zopakovala, že maďarský premiér Viktor Orbán při svých cestách unii nereprezentuje, uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Dnešní schůzka se podle něj odehrála v atmosféře nejednoty. Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského někteří z přítomných vyjádřili své zklamání z toho, že maďarské předsednictví nerespektuje svou oficiální roli a místo společně schválené pozice prosazuje své vlastní zájmy. Podle Maďarska čelila dnes Budapešť ohledně své mírové mise „agresivní a válku prosazující hysterii“.

  V Tyrolsku zahynul při sesunu laviny nejméně jeden člověk, po dalším se pátrá

„Klíčová otázka, okolo které se to točilo, byla, jaký mírový plán je tím naším mírovým plánem a Česko říká, že je to mírový plán prezidenta (Volodymyra Zelenského),“ uvedl Lipavský.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com