Ukrajinci vytlačili Rusy několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr. Podle serveru Ukrajinska pravda to v televizi řekla mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalja Humenjuková. Ruské síly podle ní už nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní.

„Předběžná čísla se mění od tří do osmi kilometrů v závislosti na specifikách geografie a na krajinné povaze levého břehu,“ uvedla Humenjuková. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Pokud by se dnešní tvrzení armádní mluvčí potvrdilo, znamenalo by to největší postup ukrajinských vojsk za několik měsíců, podotkla AFP.

Humenjuková dodala, že ukrajinské síly čeká „ještě mnoho práce“. V oblasti jsou desítky tisíc ruských vojáků, sdělila podle AFP. Rusové podle ní navíc pokračují v dělostřeleckém ostřelování pravého břehu Dněpru, který má pod kontrolou Ukrajina. Právě sbaha zabránit Rusům v ostřelování pravého břehu si Ukrajina podle pátečního prohlášení generálního štábu vytyčila jako jeden z cílů svých operací v okolí řeky.

ČTK

  Za boje na východě Ukrajiny uložil soud uprchlému Martinu Kantorovi nepravomocně 20 let vězení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com