Scholz chce být znovu kancléřem, další pomoc Ukrajině je podle něj důležitá

Německý sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz se chce příští rok na podzim ucházet o znovuzvolení. Dnes to řekl novinářům. Scholzova vláda je ale v Německu velmi nepopulární a sociální demokracie (SPD) je v průzkumech veřejného mínění až třetí za opoziční konzervativní unií CDU/CSU a pravicově populistickou Alternativou pro Německo (AfD). Podle Scholze je další pomoc Ukrajině včetně zbrojních dodávek důležitá, zároveň je třeba podpořit procesy, které mohou vést k mírovým jednáním.

Scholz řekl, že chce znovu být kancléřem. SPD zatím svého kandidáta pro spolkové volby na podzim příštího roku neurčila, podle Scholze je ale strana velmi jednotná. „Jsme pevně rozhodnuti jít společně do dalších voleb a ty volby vyhrát,“ řekl kancléř.

Průzkumy ale SPD nepřejí, v poslední sondáži agentury INSA získala okolo 15 procent hlasů, zatímco unie CDU/CSU obdržela 31 procent a AfD 17 procent. V červnových volbách do Evropského parlamentu skončila SPD třetí za CDU/CSU a AfD.

Volby do Spolkového sněmu by se v Německu mohly konat 28. září 2025, jak navrhla vláda. S návrhem musí ještě souhlasit prezident Frank-Walter Steinmeier.

  Ruské bombardování poškodilo hráz přehrady u města Kryvyj Rih

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com