ČR má smlouvu na nákup munice pro vrtulníky H-1 za 3,74 miliardy Kč

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup munice pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun bez DPH. Česká firma STV Group by ji měla dodat mezi lety 2025 až 2026. Ministerstvo o tom informovalo na sociální síti X.

Česko v roce 2019 nakoupilo celkem 12 vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun bez DPH. Jde o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři stroje AH-1Z Viper, poslední dva dorazily do ČR v červnu.

„Armáda ČR musí mít dostatečné zásoby k tomu, aby mohla efektivně využívat nové zbraňové systémy a být tak připravena k obraně země. Proto byla dnes na ministerstvu obrany uzavřena smlouva s STV Group na nákupu neřízených raket a nábojů pro nové americké vrtulníky systému H-1,“ uvedlo ministerstvo na síti X. Zakázka obsahuje dodávky komponentů neřízených raket a nábojů pro 20mm kanón.

„Adekvátní množství munice pro nové americké vrtulníky je klíčové, neboť bez dostatečných zásob by nebyla zabezpečena nasaditelnost jednotek, které používají nové stroje. Ať už v rámci obrany České republiky či z hlediska našich aliančních závazků,“ uvedlo dříve k nákupu ministerstvo.

Ke 12 novým vrtulníkům systému H-1 Česko dostane také další dva vrtulníky UH-1Y Venom a šest vrtulníků AH-1Z Viper jako dar od Spojených států za pomoc Ukrajině. Jejich modernizace vyjde na 8,1 miliardy korun. Většinu z částky zaplatí USA jako kompenzaci za dary Ruskem napadené zemi, ČR z částky zaplatí asi 1,42 miliardy korun. Celkem má Česko na dodávku osmi darovaných vrtulníků vyčleněno 3,65 miliardy korun. Darované vrtulníky by měly po modernizaci stavem a vybavením odpovídat novým strojům, dodány by měly být v následujících letech.

  Fiala vyčítal drahotu Babišovi, kterému chyběl Bartoš a odmítl „50 pohlaví“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com