Ukrajina a Rusko hlásí vzájemné útoky a ostřelování, Rumunsko našlo úlomky dronů

Rumunsko na svém území nedaleko ukrajinských hranic našlo úlomky ruského dronu. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters rumunské ministerstvo obrany, které potvrdilo dřívější zprávy médií. Ukrajinské letectvo předtím uvedlo, že jeho obrana zničila 25 z 38 dronů vyslaných Ruskem na ukrajinské území – tři z nich podle něj přeletěly přes hranice do Rumunska. Útoky v noci na dnešek hlásilo i ruské ministerstvo obrany, podle kterého ruská protivzdušná obrana sestřelila 11 dronů. Při ostřelování Belgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zahynul jeden člověk.

Úlomky ruských dronů našli rumunští vojáci u vesnice Plauru, která leží na Dunaji u hranic s Ukrajinou, naproti ukrajinskému přístavu Izmajil, napsal server Digi24. Podle rumunského ministerstva obrany se jednalo o Geraň-2, což je ruské pojmenování pro íránské drony Šáhed-136. Ty Ruskou dlouhodobě využívá k útokům na Ukrajinu.

Pátrání po dalších úlomcích dronů pokračuje, uvedlo v prohlášení ministerstvo v Rumunsku, členské země NATO a Evropské unie. Možná místa dopadu jsou podle něj „mimo obytné oblasti, nebyly poškozeny žádné prvky infrastruktury“.

Ruské dronové útoky dnes v noci mířily na jihoukrajinskou Oděskou oblast a oblasti v centrální části země. Kyjevská správa podle ruskojazyčného serveru BBC uvedla, že se všechny drony mířící na město podařilo sestřelit.

„Izmajilský okres znovu čelil útoku. Rusové zaútočili drony na pohraničí oblast. V důsledku ostřelování byla částečně zničená administrativní budova, na místě propukl požár,“ uvedl šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Šéf ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v prohlášení napsal, že tři ruské drony „přeletěly státní hranice s Rumunskem“.

Rusko tento incident nekomentovalo, nicméně oznámilo jednoho mrtvého a dva zraněné poté, co ukrajinská armáda ostřelovala příhraniční město Šebekino. Útok podle gubernátora Gladkova poškodil dvě budovy a objekt v průmyslovém areálu.

  Biden v telefonátu se Zelenským ujistil o americké podpoře

Ruské úřady dnes rovněž uvedly, že obrana sestřelila čtyři ukrajinské drony nad Kurskou oblastí, tři nad Belgorodskou a další čtyři nad Černým mořem a Krymem. Poloostrov Rusko v roce 2014 anektovalo v rozporu s mezinárodním právem.

Trosky sestřeleného bezpilotního letounu dopadly do ulic oblastní metropole Kursk, uvedla tamní správa. V jedné z ulic podle ní poškozený dron přerušil rozvodovou síť, poškodil plynovod a poničil auta.

Ukrajina, která se od února 2022 brání ruské invazi, se k tvrzením ruských úřadů nijak nevyjádřila.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com