Trump přijal Netanjahua a řekl, že s ním měl vždy dobré vztahy

Bývalý americký prezident Donald Trump přijal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve svém floridském resortu Mar-a-Lago a v závěru schůzky prohlásil, že měl s Netanjahuem „vždy velmi dobré vztahy“, informuje agentura Reuters. Nejmenovaný izraelský zdroj přitom dříve dnes podle serveru The Times of Israel (ToI) řekl, že Netanjahu s Trumpem mluvil tento měsíc poprvé od Trumpova odchodu z Bílého domu v lednu 2021. Stejný zdroj zároveň připomněl, že Trumpovy vztahy s Netanjahuem ochladly poté, co izraelský premiér pogratuloval Joeu Bidenovi k vítězství v prezidentských volbách v roce 2020.

Republikánský exprezident, který se znovu uchází o Bílý dům, Netanjahua a jeho manželku Saru vítal už u dveří se slovy, „jsem poctěn“, na což premiérova manželka odpověděla „chyběl jste nám“. „Žádný prezident neudělal to, co jsem pro Izrael udělal já,“ prohlásil Trump později během schůzky. Exprezident také uvedl, že USA teď vedou „neschopní lidé“ a že se svět ocitá blíže ke třetí světové válce než kdykoliv jindy od druhé světové války. „Pokud vyhrajeme, všechno bude jednoduché, všechno se vyřeší, a to velmi rychle. Jestli nevyhrajeme, propuknou na Blízkém východě velké války a možná i třetí světová válka,“ prohlásil Trump.

Netanjahu při dnešním setkání seděl naproti Trumpovi a jeho poradcům a novinářům potvrdil, že vyšle do Říma „pravděpodobně začátkem příštího týdne“ tým vyjednavačů, kteří budou jednat o příměří v Pásmu Gazy a snahách docílit propuštění rukojmích, které tam palestinští ozbrojenci zadržují od svého teroristického útoku ze 7. října. Server Axios dříve dnes informoval, že v neděli do Říma zamíří šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns.

Nedaleko Trumpova sídla se v době Netanjahuovy návštěvy shromáždili propalestinští demonstranti. Na transparentech bylo kromě výzev k okamžitému příměří v Pásmu Gazy také napsáno, že „obviněný zločinec pozval válečného zločince“. Porota v New Yorku v květnu shledala Trumpa vinným z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce za mlčenlivost, zatímco hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan, rovněž v květnu, oznámil, že požádal o vydání zatykačů na lídry palestinské teroristické skupiny Hamás a Izraele, včetně premiéra Netanjahua.

  Fico slovně zaútočil na dva soudce nejvyššího soudu, žádá jejich odchod

Netanjahu je v USA od pondělí. Ve čtvrtek se zvlášť sešel s prezidentem Bidenem a s viceprezidentskou Kamalou Harrisovou, která se s Trumpem zřejmě utká v prezidentských volbách 5. listopadu, jelikož Biden v neděli oznámil ukončení své kampaně a Harrisovou podpořil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com