„To, že Rusko nereagovalo, neznamená, že nebude nebo nemůže.“ Spojené státy se obávají eskalace

Spojené státy stále stojí za svým zákazem používání západních zbraní dlouhého dosahu pro údery na území Ruska. Podle zpravodajského webu Hlas Ameriky to řekla tisková mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Podle deníku The Wall Street Journal o zrušení zákazu žádala Ukrajina v polovině května přímo administrativu prezidenta Bidena.

„Spojené státy nezměnily svůj postoj k povolení použití západních zbraní pro údery dlouhého dosahu na území Ruska,“ řekla na tiskové konferenci zástupkyně Pentagonu. Spojené státy podle ní poskytly Ukrajincům možnosti, spolupracovaly s nimi „na stanovení těchto parametrů a ty se nezměnily“. Pro ukrajinskou armádu nejlepším způsobem, jak být efektivní na bojišti, je kombinovat schopnosti poskytnuté různými partnery, dodala.

„Musíte si uvědomit, že to nejsou jen Spojené státy, je to koalice zemí, které se spojují, poskytují zbraně, prostředky a podporu Ukrajině. Jsme přesvědčeni, že nejlepším způsobem, jak mohou být na bojišti efektivní, je spojit tyto schopnosti a pokračovat v zatlačování ruských sil, aby získaly zpět své svrchované území. To se nutně nestane tím, že budeme provádět dalekonosné hloubkové údery uvnitř Ruska,“ řekla Singhová.

Mluvčí Pentagonu rovněž poznamenala, že USA nadále zvažují možnost eskalace ze strany Rusů, a to i přesto, že nedošlo k žádné vážné reakci Kremlu na vpád Ukrajinců na ruské území. „Samozřejmě se obáváme eskalace. To, že Rusko na něco nereagovalo, neznamená, že nemůže nebo nebude reagovat v budoucnu. A to je něco, co administrativa vždy zvažuje,“ dodala.

Omezení Bidenovy administrativy platí od ruské invaze v únoru 2022. „Nemyslím si, že by měly existovat nějaké zákazy, protože se nejedná o ukrajinskou ofenzivu s použitím západních zbraní na území Ruska,“ kritizoval už dříve rozhodnutí Spojených států ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jedná se o obranu. Je to stejné jako preventivní sankce, o kterých jsme mluvili před plnou invazí. Jde o totéž,“ dodal.

  Berlín dodá Ukrajině třetí systém protivzdušné obrany Patriot

Podle bruselského webu POLITICO skupina ukrajinských poslanců v květnu ve Washingtonu apelovala v americkém Kongresu, aby Ukrajina mohla využívat zbraně americké výroby k útokům přes hranice. Opatření podle nich omezuje ukrajinské válečné úsilí, protože Kyjev se snaží zasáhnout ruské vojenské zásobovací sklady za hranicemi. Washington ale na zákazu stále trvá.

K jeho zrušení vyzvali i členové výboru Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických pro zpravodajské služby. „Naši ukrajinští spojenci žádají o povolení použít určité zbraně poskytnuté Spojenými státy k provádění operací na strategické cíle uvnitř ruského a Ruskem kontrolovaného území,“ stojí v prohlášení, které výbor zveřejnil na sociální síti X.

„Ukrajinští představitelé již několik týdnů sledují, jak ruské jednotky beztrestně útočí na ukrajinské obce z ruského území,“ píší kongresmani s odkazem na novou ruskou ofenzivu v Charkovské oblasti na severu země. „Ukrajinci se kvůli současné politice administrativy nemohli bránit. Je nezbytné, aby Bidenova administrativa umožnila ukrajinským vojenským představitelům provádět v plném rozsahu operace nezbytné k reakci na nevyprovokovaný útok Ruska na jejich svrchované území,“ píše se dále v prohlášení.

Už v září 2022 ruské ministerstvo zahraničí varovalo Spojené státy, že překročí červenou linii a budou v očích Kremlu považovány ze přímého účastníka konfliktu, pokud Kyjevu dodají rakety dlouhého doletu.

Pentagon stále trvá na tom, že omezení platí. „Jsme přesvědčeni, že vybavení, které dáváme Ukrajině a které dávají Ukrajině jiné země, by mělo být použito na znovuzískání ukrajinského svrchovaného území,“ řekla už dříve mluvčí Pentagonu s tím, že americký ministr obrany Lloyd Austin jednal s ukrajinským ministrem obrany Rustemem Umerovem o tom, jak co nejlépe využít poskytnuté prostředky. „A my se domníváme, že je to na ukrajinském území,“ dodala.

S tímto postojem ale nesouhlasí britský ministr zahraničních věcí David Cameron, který na začátku května v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že Ukrajina má právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k úderům na cíle na ruském území a že Kyjev by se měl rozhodnout, zda tak učiní.

  Blinken a Lammy v Kyjevě potvrdili závazek podpory Ukrajiny, slíbili další pomoc

Podle lotyšské ministryně zahraničí Ukrajina již obdržela od některých partnerů západní zbraně s povolením zasáhnout ruské území. Neupřesnila však, které země má na mysli.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com