Statisíce Izraelců vyšly do ulic, požadují okamžitou dohodu o rukojmích

Statisíce Izraelců dnes vyšly do ulic v Tel Avivu a dalších izraelských městech ve snaze vyvinout tlak na vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby okamžitě uzavřela dohodu, která povede k propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, než je zabijí teroristé z Hamásu. Protesty, které jsou podle serveru The Times of Israel (ToI) největší za více než rok, vypukly v reakci na nalezení těl šesti rukojmích v Pásmu Gazy o víkendu izraelskou armádou. Podle ní byli zabiti krátce před jejím příchodem. Na pondělí plánují protestující v zemi generální stávku.

Podle organizátorů dnešních protestů se jich jen v Tel Avivu účastnilo na 300.000 lidí. Dalších 200.000 vyšlo dnes do ulic demonstrovat za dohodu o příměří a propuštění rukojmích v dalších izraelských městech včetně Jeruzaléma.

Stovky demonstrantů podle listu Haarec zablokovaly dálnici v Tel Avivu, načež je policie začala rozhánět pomocí vodního děla. Demonstranti dnes večer zablokovali také vjezd do Jeruzaléma a policii se jej podařilo otevřít po zhruba dvou hodinách. Dvě desítky protestujících policie zatkla.

V Tel Avivu někteří demonstranti pochodovali s maketami rakví, aby dali najevo, že izraelská vláda podle nich opustila rukojmí, kteří zůstávají v zajetí v Pásmu Gazy. Tři ze šesti rukojmích, jejichž těla armáda objevila v tunelu v pod Rafáhem na jihu Pásma Gazy a mezi nimiž byl také Izraelec s americkým občanstvím, měli podle agentury AP být propuštěni v první fázi navrhovaného příměří, o němž se jednalo v červenci. „Není nic horšího než vědět, že mohli být zachráněni,“ řekla AP Dana Loutalyová. „Někdy je potřeba něco tak strašného, aby to lidmi otřáslo a vyhnalo je to do ulic,“ dodala.

Největší izraelský odborový svaz Histadrut svolal na pondělí první generální stávku od začátku války. Pozastaveny během ní budou i odlety a přílety z mezinárodního Ben Gurionova letiště u Tel Avivu. Šéf odborů Arnon Bar-David na demonstraci v Tel Avivu mimo jiné prohlásil, že vláda opustila rukojmí i ekonomiku. Odborový předák podle serveru ToI také uvedl, že slíbil, že využije své pravomoci a zastaví ekonomiku, „až přijde čas“. „Ta chvíle teď nastala,“ řekl. Část davu na projev reagovala potleskem, zatímco jiní skandovali „kde jste doteď byl?“.

  První kolo moldavských voleb vyhrála proevropská kandidátka Sanduová

Ke stávce se připojí i sdružení Izraelské obchodní fórum, které sdružuje většinu zaměstnanců v soukromém sektoru, včetně dvou stovek největších firem v zemi, napsal server ToI. Stávkovat hodlají i stovky technologických firem.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října, když ozbrojenci z Hamásu a jejich spojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 251 unesli. Přes 100 rukojmích propustilo při týdenním příměří koncem listopadu, osm jich osvobodila izraelská armáda a necelé čtyři desítky přivezla armáda do Izraele mrtvých. Nyní podle armády v Gaze zůstává 97 rukojmích, z nichž je však nejméně 33 po smrti.

Izraelská odveta si v Pásmu Gazy podle dnešního prohlášení úřadů spravovaných Hamásem vyžádala životy nejméně 40.738 lidí, dalších 94.154 jich utrpělo zranění. Velká část Gazy byla od října zničena a drtivá většina zdejších 2,3 milionu obyvatel přežívá ve velmi těžkých podmínkách mimo své domovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com