Cenu Thálie za celoživotní mistrovství získají Štěpánka Ranošová a Viktor Preiss

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství udělí Herecká asociace v oboru činohry Štěpánce Ranošové a Viktoru Preissovi. V oboru opera ji získá Naďa Šormová, v baletu, tanci a pohybovém divadle Josef Kotěšovský, za muzikál, operetu a jiné hudebnědramatické žánry Helena Vondráčková. V oboru alternativního divadla pak Jan Číhal, který se slavnostního ceremoniálu, který se uskuteční 5. října v Národním divadle, nedožil. Zemřel letos 22. srpna. Při zveřejnění nominací na ceny za nejlepší divadelní výkony to dnes uvedli pořadatelé.

Ceny Thálie se udílejí v kategoriích činohra, opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebně-dramatický žánr a balet, pantomima nebo jiný tanečně-dramatický žánr. Do finále postupují v každé z kategorií tři umělci a tři umělkyně. Od roku 2020 se samostatně oceňují také jevištní výkony v oboru alternativního divadla a v oboru loutkového divadla, v těch má nominace pět umělců a umělkyň jako celek.

Pořadatelé také udělí Cenu Thálie za šíření divadelního umění a Cenu pro mladého umělce či umělkyni do 33 let, novinkou bude Cena pro zahraničního umělce.

Za činohru je nominovaná herečka Kateřina Císařová, která ztvárnila Káťu ve Vzkříšení Lva Nikolajeviče Tolstoje v Divadle Na zábradlí. Petra Janečková, která loni získala nominaci v kategorii muzikál a opereta, ji letos má za činoherní roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já z Východočeského divadla Pardubice. Třetí nominovanou herečkou je Marie Štípková, která ve Švandově divadle hrála Tessu Enslerovou v inscenaci Na první pohled Suzie Millerové.

I v mužské kategorii za činohru mají nominace dva herci z pražských divadel, Miloslav König, který si ji vysloužil rolí Michela Houellebecqa v Divadle Na zábradlí, a Stanislav Majer za roli Paula Baumera z inscenace Na západní frontě klid z Divadla X10. Třetím nominovaným je Jan Kolařík, který v brněnském Divadle Husa na provázku ztvárnil roli Deža v inscenaci Nie sme doma.

  Hamáček očekává, že opozice s návrhem vyslovit nedůvěru vládě neuspěje

V opeře jsou nominované Arnheiður Eiríksdóttirová z Islandu, která působí v Národním divadle v Praze, Soňa Godarská z plzeňského divadla J. K. Tyla a Tereza Kavecká ze Slezského divadla Opava. Za mužské operní role získali nominaci Peter Berger, Jiří Brückler a Svatopluk Sem.

V kategorii balet, tanec a pohybové divadlo jsou nominované Adéla Bendová, Nuria Cazorla Garcíaová a Klára Jelínková. Z mužů jsou to Patrik Čermák, Patrik Holeček a Ennio Zappala. Za muzikál Thálii můžou získat Anna Fialová, Svetlana Janotová a Markéta Schimmerová Procházková. Z mužů pak Marek Holý, Pavel Režný nebo Lukáš Vlček.

V kategorii Alternativní divadlo je letos nominovaných pět žen, Martina Hajdyla Lacová, Tereza Hof, Ladislava Jančíková, Iris Kristeková a Tereza Ondrová. V loutkovém divadle jsou nominovaní za kolektivní herecký výkon Marek Bečka, Radek Beran, Vít Brukner. Dále Edita Dohnálková Valášek, Veronika Košvancová Khomová, Barbora Kubátová a Kristýna Matěj Dámová.

Rozhodování o udělení Ceny Thálie je v rukách odborných porot, o cenách za celoživotní mistrovství rozhoduje prezidium Herecké asociace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com