Bek prodloužil termín pro podání přihlášek na SŠ o jeden den

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o jeden den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy, tedy do půlnoci na čtvrtek 22. února. Bek to dnes řekl na tiskové konferenci. Důvodem prodloužení termínu jsou podle něj zpoždění při zahájení elektronického podávání přihlášek, výpadky elektronického systému a snaha zmírnit stres rodičů při podávání přihlášek. Původně měl termín podávání přihlášek pro první kolo přijímacího řízení skončit dnes. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.

Podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího je stále dvaceti- až čtyřicetiprocentní šance, že se na systém pokusí zaútočit hackeři takzvaným DDoS útokem, při kterém se útočníci pokusí zahltit server velkým množstvím přístupů, a tím narušit fungování stránek. „Kdybychom řekli dopředu, že prodloužíme ten termín, tak bychom poskytli více času těm případným útočníkům, těm hackerům, aby se na to připravili. Takže bylo krajně nerozumné z hlediska bezpečnosti, abychom ten termín prodlužovali již v minulých dnech,“ řekl Bek.

Uchazeči se letos mohou nově hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohou podávat i takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Poprvé mohou podat až tři přihlášky. Bek vyzval rodiče a zákonné zástupce, aby podávání přihlášek neodkládali a podali je co nejdříve.

Elektronický systém měla organizace odpovědná za přípravu přijímacího řízení Cermat původně spustit ve čtvrtek 1. února. Kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ho otevřela o den později. Systém opakovaně čelil kybernetickým útokům DDoS.

„My bychom nechtěli, aby rodiče čelili stresu v těch posledních hodinách,“ řekl dnes ministr k prodloužení termínu pro přihlášky. Prodloužení o den je podle něj kompromisem. Ředitelé středních škol podle něj potřebují čas na další zpracování přihlášek a případné odstraňování chyb a jednání s rodiči v případech, kdy zůstává nějaká nejednoznačnost. „Těch 24 hodin prodloužení termínu povede k tomu, že všichni zúčastnění budou zažívat méně stresu a závěr bude komfortnější pro uživatele, tedy pro rodiče, zákonné zástupce, jejich děti,“ doplnil Bek.

  Reprodukční číslo koronaviru je poprvé od 10. ledna nad 1,2

Podle předsedy Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiřího Zajíčka nezpůsobí prodloužení termínu podávání přihlášek středním školám problémy. „Osobně si nemyslím, že to bylo nutné, ale pokud pan ministr cítí potřebu to takto řešit, tak s tím nemám problém,“ řekl. To, že ministr oznámil prodloužení až dnes, byl podle Zajíčka dobrý krok. Lidé by jinak podle něj odkládali podání přihlášky na poslední chvíli. „Vezměme to tak, že už 99 procent přihlášek už v tuhle chvíli máme, ať už na papíře, nebo v elektronickém systému. Jestli dvě, tři přihlášky přijdou zítra, tak to nic nemůže ohrozit,“ řekl Zajíček.

Novela vyhlášky prodlužující termín podávání přihlášek o jeden den bude dnes zveřejněna ve Sbírce zákonů s účinností od 21. února 2024. Lhůta se prodlužuje pro všechny formy podání přihlášky, uvedlo ministerstvo.

Počet papírových přihlášek, které ředitelé středních škol nyní dostávají, je podle Beka v podstatě zanedbatelný. Podle Krejčího není možné odpovědět na to, kolik je ještě nepřihlášených potenciálních uchazečů. „Teď opravdu z našeho pohledu zbývají desítky, stovky lidí, kteří mohou podávat tu přihlášku v té poslední chvíli. Samozřejmě se to odvíjí od toho, kolik vlastně existuje papírových (přihlášek), my to nevíme,“ řekl Krejčí.

Cermat eviduje již 142.000 uchazečů o studium na SŠ, více než se odhadovalo

Organizace odpovědná za přípravu přijímacího řízení Cermat eviduje již 142.000 uchazečů, kteří se hlásí na střední školy. ČTK to odpoledne řekl ředitel Cermatu Krejčí. Počet uchazečů překonal očekávání, Krejčí v minulosti uvedl, že by se letos na střední školy mohlo hlásit 130.000 až 135.000 uchazečů. Cermat by měl podle Krejčího v příštím týdnu analyzovat strukturu přihlášek a zkoumat, v jakých skupinách uchazečů se objevilo větší množství přihlášek.

  Česko je a bude na straně Tchaj-wanu, řekla Pekarová v tamním parlamentu

Podle Krejčího je v systémů 137.000 uchazečů s různými rodnými čísly a 5000 různých uchazečů z ciziny. Cermat bude podle Krejčího zkoumat, v jakých skupinách uchazečů se objevilo větší množství přihlášek. Variant je podle něj několik. „Mohlo více dětí se hlásit na víceletá gymnázia,“ řekl. Další skupinou, která mohla podle něj ovlivnit počty přihlášených uchazečů, je počet dětí, které jsou v prvním ročníku středních škol a chtějí změnit obor.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit asi 106.000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia nebo studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor. Jednotné přijímací zkoušky se budou konat v dubnu.

Uchazeči se letos mohou nově hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohou podávat i takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

Uchazeči měli původně mít možnost hlásit se na střední školy do dnešní půlnoci, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) termín přihlašování prodloužil o jeden den. Uchazeči mohou tedy přihlášky podávat až do půlnoci ze středy na čtvrtek. Důvodem prodloužení termínu jsou podle Beka něj zpoždění při zahájení elektronického podávání přihlášek, výpadky elektronického systému a snaha zmírnit stres rodičů při podávání přihlášek.

„Já bych osobně byl raději, aby se neprodlužovalo, ale rozumím důvodům, které vedly pana ministra k tomu, že chtěl prodloužit a rozhodl tak,“ řekl Krejčí. Pro Cermat to podle něj není komplikace, jde spíše o vnímání systému veřejností, doplnil.

Podle Krejčího je stále možné, že se na systém pokusí zaútočit hackeři takzvaným DDoS útokem. Při takovém útoku se snaží útočníci zahltit server velkým množstvím přístupů, a tím narušit fungování stránek. „Pan ministr vlastně rozhodoval i s tím vědomím, že tím v uvozovkách zkomplikuje rozhodování útočníkům, jestli vůbec mají útočit,“ řekl Krejčí.

  Komunisté během Velikonoc rozhodnou o další toleranci vlády ANO a ČSSD

Systém DiPSy vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který přijímací zkoušky provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com