Průzkum: polovina Čechů věří, že stát je připravený na možnou další vlnu covidu-19

irozhlas.cz

Na případnou novou vlnu koronaviru je stát podle poloviny Čechů připravený, jistá si tím je asi desetina lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Více než dvě pětiny respondentů jsou naopak k připravenosti země skeptické.

Státu podle ředitele Medianu Přemysla Čecha nevěří častěji ženy (49 %) než muži (39 %).

Důvěru v připravenost země naproti tomu mají voliči vládních stran. „Voliči ANO jsou v 69 procentech případů přesvědčeni o tom, že stát je připravený,“ přiblížil Radiožurnálu s tím, že například u voličů ODS je to 42 %.

Stejný názor by podle něj podpořilo i 54 procent těch, kteří by šli volit. Téměř polovina nevoličů (47 %) je naopak přesvědčena, že stát by pandemii znovu nezvládl.

Spíše optimistický je imunolog Václav Hořejší. Česko se podle něj poučilo z předchozích chyb. „Doufám, že zkušeností už je dost.“

Epidemie by podle něj navíc díky očkování a částečné promořenosti nemusela zesílit tak, jako v uplynulých měsících. „Další vlna by určitě měla o hodně jiný charakter než doposud – mírnější charakter. Třeba smrtnost onemocnění je, řekněme, desetkrát nižší, než tomu bylo na začátku, kdy nikdo nebyl očkovaný,“ vysvětlil.

Podle ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha je klíčové, aby se v Česku masivně nešířily nakažlivější mutace. „Zejména u případu lidí, kteří se třeba vracejí z těch více rizikových zemí – černých, červených, kteří přilétají na letiště v Praze, to hygiena kontroluje a bude kontrolovat,“ řekl.

Vláda proto zavedla povinnost testování po návratu z dovolené do práce. „Je nutné si uvědomit, že povinnost je i na straně zaměstnance, který se vrací jako cestovatel ze zahraničí,“ dodal Vojtěch.

Průzkum proběhl 21. a 22. června na reprezentativním vzorku 1014 respondentů ve věku 18 a více let. Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů, a až +/- 3,5 procentních bodů u postojů, které zastává 50 % respondentů.

  MF DNES: Kancléř Mynář si na Hradě za deset let vydělal přes 17 milionů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com