Vojákyně bez zbraní, ale na podpatcích. Přípravy ukrajinské armády na přehlídku vyvolaly pobouření

irozhlas.cz

Zuřivé reakce vyvolaly plány ukrajinského ministerstva obrany nechat vojákyně na srpnové přehlídce k 30. výročí vyhlášení nezávislosti pochodovat beze zbraní, zato na vysokých podpatcích. Opoziční zákonodárkyně Iryna Heraščenková to kritizovala jako sexismus, uvedla stanice BBC na svém webu. Ministerstvo obrany nyní tvrdí, že lodičky jsou součástí uniformy.

Ukrajina se chystá 24. srpna vojenskou přehlídkou oslavit 30. výročí nezávislosti země.

Ukrajinky v uniformách se objevily na přehlídkách i v předchozích letech. Ženské útvary kadetek a spojařek poprvé pochodovaly centrem Kyjeva na přehlídce před třemi lety. Na sobě měly polní uniformy a v rukou držely nové útočné pušky.

Plány ministerstva obrany nechat vojákyně pochodovat v lodičkách na vysokých podpatcích, namísto armádních bagančat, vyvolaly u mnoha lidí šok.

Skupina poslanců se domáhá od ministra obrany Andrije Tarana vysvětlení a omluvy.

‚Středověké názory‘

„Příběh s přehlídkou na podpatcích je opravdu ostuda,“ uvedl komentátor Vitalij Portnikov na facebooku. Někteří představitelé ministerstva podle něj zřejmě zastávají „středověké“ názory.

Poslankyně Heraščenková, která za předchozího prezidenta byla první místopředsedkyní parlamentu, řekla, že si nejprve myslela, že snímky vojákyň v kalhotách s maskovacím vzorem a černých lodičkách s podpatky jsou padělek.

Jde podle ní o sexismus, a ne rovnoprávnost. Ráda by se také dozvěděla, proč ministerstvo pokládá lodičky za důležitější než neprůstřelné vesty uzpůsobené ženským postavám.

Přiblížení standardům aliance

Veteránka bojů na východě země Marija Berlinská uvedla, že přehlídka by měla ukázat bojeschopnost, ale v tomto případě má zřejmě vzrušit vysoce postavené důstojníky na tribunách.

Místopředsedkyně sněmovny Olena Kondratjuková chce od ministra obrany vysvětlení, jak pochod na přehlídce v lodičkách přiblíží ukrajinskou armádu standardům Severoatlantické aliance.

Připomněla také, že více než 13 500 Ukrajinek bojovalo v konfliktu, který svádí Kyjev s proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

  Chorvatsko přes odpor prezidenta schválilo vstup Finska a Švédska do NATO

V ukrajinské armádě nyní slouží více než 31 000 žen, včetně více než 4100

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com