Rusko podniklo rozsáhlý útok proti ukrajinské energetické infrastruktuře

Rusko v noci na dnešek podniklo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody způsobilo v pěti oblastech země, informovala energetická skupina DTEK. Rusko proti Ukrajině nasadilo desítky raket a útočných dronů. Kvůli masivnímu útoku proti Ukrajině vzlétly polské a spojenecké stíhačky, uvedla polská armáda. Ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz řekl, že šlo o jednu z nejrušnějších nocí pro polskou protivzdušnou obranu .

Rusové poničili energetické objekty v Záporožské, Dněpropetrovské, Doněcké, Kirovohradské a Ivano-Frankivské oblasti. „Je tu už šestý masivní útok na energetickou infrastruktury za poslední 2,5 měsíce,“ podotkla DTEK. Vážně poničeny byly dvě tepelné elektrárny.

Šéf správy Záporožské oblasti Ivan Fedorov podle serveru Ukrajinska pravda informoval, že Rusové v noci podnikli velký útok na Záporoží a zasáhli jeden z objektů energetické infrastruktury. Poničených je také více než 20 obytných domů a různé veřejné budovy. Přerušen byl provoz přes hráz Dněperské přehrady. Nikomu se nic nestalo.

Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události uvedla, že v Ivano-Frankivské oblasti na zasaženém objektu vznikl požár, který zachvátil okolo 400 metrů čtverečných. Žádní zranění hlášeni nejsou. Požár na blíže neurčeném objektu kritické infrastruktury vznikl také ve Vinnycké oblasti. Způsobily ho úlomky sestřeleného dronu.

Ruské rakety doletěly až do Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny. Šest raket mířilo také na Lvovskou oblast u hranic s Polskem, kde podle oblastní správy poničily tři objekty kritické infrastruktury. Podle úřadů ve Lvovské oblasti se nikomu nic nestalo, ale ministr vnitra Ihor Klymenko na svém telegramovém účtu informoval o čtyřech zraněných.

Dvanáct lidí utrpělo středně těžká zranění při ruském raketovém útoku na město Balaklija v Charkovské oblasti, uvedl šéf regionální vojenské správy Oleh Syněhubov. Mezi zraněnými je osm dětí od dvou do 17 let.

  Číňanů v roce 2022 ubylo, Indie by se letos mohla stát nejlidnatější zemí

Ve městě Nikopol v Dněpropetrovské oblasti dron zaútočil na linkový autobus. Čtyři lidé jsou zranění, mezi nimi jedno dítě.

Podle ukrajinského letectva Rusko k poslední vlně útoků použilo 53 raket různých typů a 47 útočných dronů typu šáhed. Protiletecká obrana zničila 35 raket a 46 dronů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu připomněl spojencům, že jeho země nutně potřebuje další moderní systémy protivzdušné obrany a bojové letouny F-16. „Teprve tehdy, až (ruský prezident Vladimir) Putin ztratí možnost útočit na civilisty a civilní infrastrukturu, bude nucen s terorem přestat,“ uvedl Zelenskyj na svém účtu na telegramu.

Nynější údery proti ukrajinské energetické infrastruktuře byly odvetou za snahy Ukrajiny útočit na energetické a dopravní objekty v Rusku, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Útoky podle Moskvy mířily na zařízení podporující ukrajinský „vojensko-průmyslový komplex“. Zasaženy byly údajně také sklady západních zbraní.

Tvrzení znepřátelených stran nelze v situaci válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Kyjev opakuje, že cíle při útocích na ruském území vybírá tak, aby oslabil schopnosti Ruska vést proti Ukrajině válku, která trvá už dva a čtvrt roku.

Kvůli „vysoké intenzitě aktivity ruského letectva dalekého dosahu“ Polsko aktivovalo všechny procedury k ochraně svého vzdušného prostoru, uvedlo operační velení polské armády. Vzlétly polské a spojenecké stíhačky. „Byla to pro celý systém protivzdušné obrany dlouhá noc plná práce,“ uvedla také polská armáda.

„Byla to jedna z nejrušnějších nocí a rán pro polskou protileteckou obranu,“ řekl dnes polský ministr obrany Kosiniak-Kamysz. „Intenzita událostí na Ukrajině byla ohromná,“ dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com