EU a Británie zahájily klíčový týden jednání, spory trvají

Jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií dnes vstoupila do fáze, kterou obě strany označují za rozhodující. Z Bruselu i Londýna jsou v posledních hodinách slyšet hlasy, že pokud se tento týden nepodaří najít kompromis v klíčových sporných otázkách, naděje na dohodu do konce roku se dramaticky sníží. Unijní i britští činitelé se před dnešním pokračováním rozhovorů v Bruselu shodovali, že text dohody se sice začíná pomalu rýsovat, stále se však čeká na průlom v otázkách rybolovných práv, hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů.

Právě tato tři témata blokují dosažení dohody již od chvíle, co po lednovém odchodu Británie z evropského bloku začaly obě strany jednat o podobě svých dalších vztahů. Přechodné období, po jehož skončení zatíží v případě „divokého“ rozchodu obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty, přitom potrvá již jen šest týdnů.

„Myslím, že máme poslední týden až deset dní. Pokud během nich nenastane zásadní průlom, tak jsme vážně v problémech a podle mě obrátíme pozornost k přípravě na komplikace, které přinese neuzavření dohody,“ řekl dnes irskému rozhlasu irský ministr zahraničí Simon Coveney. Podobně se vyjadřují diplomaté na obou stranách průlivu, kteří se shodují na tom, že naděje na dohodu stále trvá. Šéf britských vyjednávačů David Frost v neděli uvedl, že poslední dny přinesly určitý pokrok a že obě strany mají z větší části vypracovaný společný návrh textu dohody, v němž však chybí zmíněné klíčové oblasti.

„Chceme, aby naše budoucí spolupráce byla otevřená, ale férová,“ napsal před začátkem dnešního kola rozhovorů na twitteru Frostův unijní protějšek Michel Barnier, podle něhož je EU připravena „trpělivě, odhodlaně a s respektem“ pokračovat v jednáních. Sedmadvacítka zemí dává dlouhodobě najevo, že zvláště v oblastech pravidel hospodářské konkurence a rybolovných práv v britských vodách požaduje od Londýna ústupky, pokud Británie chce plný přístup na jednotný unijní trh.

  MZV: Německá policie v Sasku pokutuje Čechy zkracující si cestu

„Naše nepřekročitelné mantinely se nezměnily a jsme připraveni na jakýkoli výsledek jednání,“ řekl dnes televizi Sky News britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Londýn podle něj stále stojí o dohodu, avšak kompromisní návrh ve sporných oblastech by měl přijít spíše z unijní strany.

Ačkoli zejména otázka rybolovu obě strany stále rozděluje, někteří britští činitelé minulý týden opatrně hovořili o otevřenosti k případným ústupkům. Podle ekonomů by případný krach jednání a zavedení cel sice dopadly na obě strany, hospodářství Británie by je však i s ohledem na druhou vlnu koronaviru zřejmě odneslo daleko hůře.

Unijní činitelé upozorňují, že rozhovory se nemohou protáhnout daleko za tento týden kvůli nutnosti schválit dohodu v britském i Evropském parlamentu. EP přitom potřebuje až několik týdnů na překlad textu a jeho schválení ve výborech, než jej poslanci mohou dostat ke schválení na schůzi plánované na polovinu prosince.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com