Lipavský navštíví Jižní Koreu, setká se s protějškem i premiérem

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v neděli odcestuje na návštěvu Jižní Koreje, kde zůstane do úterý. Setká se se svým protějškem Čo Te-julem, přijme jej také premiér Han Duk-so. Lipavský také vystoupí na ministerském panelu mezinárodní konference o zodpovědném využití umělé inteligence ve vojenské oblasti. Novinářům to dnes řekl ředitel odboru států Asie a Tichomoří na ministerstvu zahraničí Marek Libřický.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má korejská KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před francouzskou společností EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

EDF i severoamerický Westinghouse, který se o zakázku také ucházel, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. EDF v odvolání primárně napadla rozhodnutí o výběru KHNP, Westinghouse své argumenty směřoval k využití bezpečnostní výjimky. Podle firmy nemají Korejci licence k nabízené technologii.

Jižní Koreu tento týden navštívil poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, setkal se mimo jiné s prezidentem Jun Sok-jolem a ministrem zahraničí. Diskutovali o vzájemné spolupráci včetně jaderné energetiky, obrany a železničního sektoru.

Cesty se zúčastnila také Kateřina Sequensová, vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce na ministerstvu zahraničí. S náměstkem šéfa jihokorejské diplomacie řešila jadernou spolupráci i kooperaci ve vědě a technologiích.

Deník The Korea Times na konci srpna připomněl, že jihokorejský prezident Jun Sok-jol se v září chystá navštívit Prahu společně s šéfy velkých jihokorejských firem, jako je Samsung, Hyundai Motor či LG. Spekuluje se, že tato návštěva by mohla být klíčová pro dokončení dohody KHNP s firmou ČEZ, uvedl list. Uskutečnit by se měla v druhé polovině měsíce.

  Zemřelých s covidem je přes 16.000, nárůst počtu nákaz zrychlil

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com