Cermat: Rodiče budou moci na webu přihlášek na SŠ určit, která přihláška platí

Cermat připravuje v elektronickém systému pro přihlášky na střední školy funkci, která rodičům umožní vybrat jednu platnou přihlášku, pokud jich podali chybně více. K dispozici by funkce měla být v nejbližších dnech. ČTK to dnes řekla mluvčí Cermatu Jana Patáková. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí dnes odpoledne ČTK sdělil, že by funkce měla být dostupná ve čtvrtek. Nyní je platná každá přihláška, kterou rodiče přes elektronický systém DiPSy pošlou a dostanou k ní od Cermatu potvrzení. Může se tak stát, že jsou některé přihlášky duplicitní. Rodiče budou moct přihlášky podávat a měnit do 20. února.

Na spuštění funkce zpětvzetí přihlášky Cermat podle Patákové upozorní. „Je možné, že to bude dneska, že to bude zítra,“ řekla Patáková. „Mělo by to být zítra dostupné,“ napsal odpoledne Krejčí. Rodič po přihlášení uvidí všechny podané přihlášky a bude moci vybrat, která je správná. Zbylé přihlášky by se pak měly ze systému vymazat.

Pokud by rodiče neoznačili platnou přihlášku, budou je později kontaktovat ředitelé středních škol. „Pokud se náhodou stane, že jich tam zůstane víc, nic se neděje. Protože po 20. únoru je pak přímo bude kontaktovat ředitel školy,“ řekla Patáková. Určit, která přihláška je platná a odstranit zbylé, bude moct jen ten rodič či zákonný zástupce, který ji podal. Přihlásí se opět přes Identitu občana. Bude moct i smazat dříve podané přihlášky a podat novou.

Systém elektronických přihlášek se zájemcům otevřel minulý pátek pozdě večer. Za víkend evidoval Cermat zhruba 900 duplicitních přihlášek. Šlo o opravy zaslaných přihlášek, někteří lidé také podávali chybně tři přihlášky, každou na jinou školu. Všechny školy, na které se uchazeči hlásí, musí být zapsané na jedné přihlášce, uchazeči oborům přiřadí priority, čímž určí, na kterou školu chtějí nejvíce.

  Hamáček popáté nepřišel vysvětlit cestu do Moskvy. „Tuším důvody,“ říká senátor

Počet přihlášek podaných přes systém DiPSy zatím podle Krejčího překonal 30.000. Duplicitních je podle něj zhruba deset procent. Na střední školy by se letos mohlo podle ministerstva hlásit 106.000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí ČTK dříve řekl, že se počítá zhruba se 120.000 uchazeči. Podle Cermatu by systém DiPSy mohlo využít 50 až 70 procent rodičů.

Uchazeči mohou přihlášky na školy vedle plně elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

Ředitelé středních škol budou do systému zadávat přihlášky, které jim přijdou papírovou či hybridní formou. Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Cermat je příspěvkovou organizací ministerstva školství, zajišťuje jednotné přijímací a maturitní zkoušky. Letos by měl podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové pracovat s rozpočtem zhruba 210,6 milionu korun. „Na Cermatu máme k dnešnímu dni 83,76 úvazku,“ uvedla dnes na dotaz ČTK Patáková.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com