Sadaři z Plzeňska: Polským jablkům nejde cenově konkurovat

Polským pěstitelům jablek, kteří díky velké nadprodukci každoročně zaplavují český trh, se podle sadařů z Plzeňského kraje nedá cenově konkurovat. Díky tomu, že mají vysoké dotace i další podpory od polského státu, dokážou produkovat standardní konzumní jablka třeba za dvě koruny za kus. ČTK to řekli ovocnáři z regionu, jimž letos mrazy zničily téměř veškerou úrodu.

„I v Polsku bude letos kvůli mrazům méně jablek. Ale jejich produkce je asi pět milionů tun ročně, takže i kdyby jim zmrzla půlka, tak to je pořád obrovský objem na export,“ řekl Richard Schwarz z 30hektarových sadů ve Vranově na Rokycansku.

Jana Zikmundová ze Sadů Nebílovy na Plzeňsku, která si byla nedávno s dalšími ovocnáři prohlédnout polské sady, měla po návštěva chuť s pěstováním ovoce skončit. „Nemáme šanci. Poláci neplatí v zemědělství absolutně žádné daně, jenom daň z půdy. Neodvádí nic – spotřební daň, DPH, zdravotní, sociální, nic. Vláda totálně podporuje zemědělství,“ řekla. A všechny peníze investují do farem.

Polský pěstitel podle ní vyprodukuje jablko třeba za dvě koruny. „Má zadotováno všechno, počínaje obaly. A když chce novou halu s chladicími komorami, tak mu na ni dá stát 100 procent, třeba tři miliony,“ uvedla. Dále tam podle sadařky neexistuje evidence chemie a postřiků. „Řekli mi: Co je komu do toho! Dál tam používají to, co my už máme zakázané,“ uvedla.

V Polsku je podle Schwarze jiný svět. „Nikdo je nekontroluje, na všechno je tam nějaká dotace a úleva. Nechcete tohle platit, tak to neplaťte – tak to tam, funguje,“ uvedl Schwarz. Proto tam podle něj také vzniklo tři čtvrtě ploch sadů až pro roce 2010. „Protože dotace byla stoprocentní a kdo v tom uměl chodit, tak ji měl 130procentní. Takže všechno vysázel za peníze Evropské unie a ještě mu zbylo,“ dodal.

  Google se ve světě potýká s masivním výpadkem svých služeb

Polsko podle Schwarze produkuje asi pět milionů tun jablek ročně, tedy zhruba 33krát víc než ČR. Teď je navíc 2,5 roku nemůže dodávat na ruský a běloruský trh a západoevropské země ho na své trhy nepustí. Aby se českým sadům pěstování jablek vyplatilo, potřebují dostat tak 15 korun za kilogram, ale Poláci je prodávají velkoobchodům za polovinu i za méně, řekl.

Podle Schwarze letos vinou velmi malé tuzemské úrody jablka v ČR zdraží. „Určitě. Ale tím, že v Polsku nějaká jsou a teď se sem vozí také ze Srbska a jihovýchodu Evropy, takže pokud se nezblázní supermarkety, tak se až tak zdražovat nemusí. Ale na to, že v Čechách jablka skoro nejsou, se cena zvedne minimálně,“ dodal. Kdyby chtěli letos čeští pěstitelé pokrýt náklady, tak by museli podle Schwarze prodávat nezmrzlé zbytky jablek nejméně za 100 Kč/kg, ceny se ale budou držet pod padesátikorunou. „Což je sice hodně, ale vůbec to nereflektuje letošní katastrofu. I tak budou supermarkety vydělávat těžké peníze. Nemají důvod k extrémnímu zdražování, už teď mají marži obrovskou,“ míní.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com