Rusko zaútočilo na loď převážející obilí a na auta Červeného kříže

Ruská armáda podnikla raketový útok na loď, která přes Černé moře převážela pšenici do Egypta, napsal dnes na síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Útok, který dnes večer potvrdila rumunská pobřeží stráž, se obešel bez obětí. Podle agentury Reuters to je poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu, co byla zasažena civilní loď naložená obilím. Ruská armáda se k útoku nevyjádřila, píše ruskojazyčný servis BBC. V Doněcké oblasti zemřeli tři pracovníci Červeného kříže při ruském dělostřeleckého útoku na nákladní auta humanitární mise, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Dnešní útok v Černém moři mířil na obyčejnou civilní loď, která těsně opustila ukrajinské teritoriální vody,“ uvedl Zelenskyj. „Pšenice a potravinová bezpečnost by nikdy neměly být cílem raket,“ prohlásil. Ukrajina podle něho udělá vše pro ochranu svých přístavů, Černého moře a vývozu potravin na globální trhy.

Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že plavidlo bylo zasaženo v noci na dnešek nedaleko ústí Dunaje. Loď s obilím nebyla v době útoku v ukrajinském obilném koridoru, plula ve výlučné ekonomické zóně Rumunska, uvedl mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk.

Agentura Reuters napsala, že zatímco Zelenskyj informoval o raketovém útoku, podle ukrajinského námořnictva ruské strategické bombardéry Tu-22 odpálily blíže neurčený počet střel s plochou dráhou letu. Rusko v minulosti poškodilo některé nákladní lodě kotvící v ukrajinských přístavech.

Britská firma pro námořní bezpečnost Ambrey uvedla, že nákladní loď Aya plující pod vlajkou státu Svatý Kryštof a Nevis byla zasažena, když vyrazila z přístavu Čornomorsk v Oděské oblasti. Loď má poškozený levý bok.

Mluvčí rumunské námořní správy Irina Puscasuová řekla, že napadené plavidlo nebylo v rumunských teritoriálních vodách a že ukrajinská strana Rumunsko nepožádala o žádnou formu pomoci. Později rumunská pobřežní stráž podle ruskojazyčného servisu BBC uvedla, že ve středu pozdě večer loď nacházející se ve výlučné ekonomické zóně Rumunska ve vzdálenosti asi 55 kilometrů od přístavu Sfantu Gheorghe v deltě Dunaje informovala o výbuchu na palubě. Pak doplula do přístavu Konstanca.

  Při střelbě ve škole v ruské Kazani zemřelo zřejmě sedm lidí

Rumunsko je členem NATO, alianční záruky kolektivní obrany se ale týkají pouze jeho svrchovaného území a na výlučnou ekonomickou zónu se nevztahují, píše BBC. Výlučná ekonomická zóna se ve směru od pobřeží nachází za teritoriálními vodami dané země.

Ukrajina černomořským koridorem vyváží asi čtyři miliony tun obilí měsíčně. Koridor zřídila loni v srpnu, když Rusko odstoupilo od černomořské obilné iniciativy vyjednané v roce 2022 za zprostředkování OSN a Turecka. Vodní cesta vede v blízkosti Rumunska a Bulharska kolem západního pobřeží Černého moře.

Ukrajina patří k předním světovým producentům a vývozcům obilí a dalších zemědělských produktů. Její dodávky jsou klíčové pro některé země na Blízkém východě a v Africe. Zkomplikoval je nynější rusko-ukrajinský válečný konflikt, který začal v únoru 2022 vpádem ruské armády na Ukrajinu.

Zelenskyj: Tři členové Červeného kříže zemřeli po ruském útoku v Doněcké oblasti

Tři pracovníci Červeného kříže dnes přišli o život při útoku, který ruská armáda podnikla v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezinárodní výbor Červeného kříže útok odsoudil.

Podle prokuratury v tomto regionu se terčem ruského dělostřeleckého útoku stala nákladní auta humanitární mise Červeného kříže. Bylo to ve vsi Viroljubivka, která se nachází v blízkosti frontové linie. Pracovníci organizace do ní přijeli, aby lidem rozdali brikety na vytápění domácností. Dva pracovníci také utrpěli zranění. Prokuratura případ vyšetřuje.

„Útoky na pracovníky Červeného kříže co nejdůrazněji odsuzuji. Je nepřijatelné, aby ostřelování zasáhlo místa pro distribuci pomoci,“ řekla předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Mirjana Spoljaricová Eggerová.

„V této válce je vše naprosto jasné: Rusko přináší zlo, Ukrajina chrání životy,“ napsal na svém telegramovém účtu Zelenskyj. „Jen společně může svět donutit Rusko, aby s tímto terorem přestalo,“ uvedl také.

  „Žádná země není zadním dvorem Ruska.“ Německá ministryně přirovnala Ukrajinu k Podněstří

Rusko se ke slovům Zelenského nevyjádřilo. Informace zveřejňované válčícími stranami nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com