Ukrajina má jako první na světě flotilu námořních dronů, řekl Zelenskyj

Ukrajina jako první země na světě vytváří flotilu námořních dronů. Ta už donutila Rusy, aby před ní začali ukrývat své válečné lodě. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu, který zveřejnila jeho kancelář.

Ukrajina, která nemá možnost do námořního boje proti Rusku vyslat konvenční válečná plavidla, od začátku ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu operuje zejména pomocí několika typů dronů vlastní výroby, které dokáží překonat i velké vzdálenosti. Tento měsíc uvedla, že se jí s jejich pomocí podařilo poškodit několik ruských válečných lodí. V červenci jimi zasáhla Krymský most, který spojuje ruskou pevninu s anektovaným poloostrovem Krym.

„Vytváříme první flotilu námořních dronů na světě, která činí ruské válečné lodě nepoužitelnými a nutí je se skrývat,“ uvedl Zelenskyj v projevu u příležitosti založení mezinárodní aliance zbrojařského průmyslu v Kyjevě. Jejím účelem má být mimo jiné posílení obranného potenciálu Ukrajiny.

Podle zbrojních expertů, na něž se odvolává agentura Unian, teď ve světě existuje 134 typů námořních dronů. Většina z nich jsou však průzkumné nebo cvičné modely. Ukrajinské drony podle nich vynikají tím, že jako první na světě prokázaly svou účinnost při skutečných bojových operacích.

Ukrajinská armáda tento týden oznámila, že testuje nový podvodní dron Marička, který podle ní může útočit na cíle vzdálené až 1000 kilometrů. Od modelu si slibuje, že bude nepřítelem hůře zpozorovatelný, a to zejména v závěrečné fázi útoku.

List The Wall Street Journal (WSJ) dříve uvedl, že Ukrajina s použitím střel a námořních dronů domácí produkce do značné míry narušila ruskou vojenskou nadvládu v Černém moři. Mimo jiné tím Kyjev dosáhl obnovení provozu oděských přístavů, kam v nedávné době dopluly ukrajinským koridorem první obchodní lodě od začátku invaze.

  Evropský parlament uvedl, že použití jaderných zbraní Ruskou federací by bylo vyhlášení války lidstvu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com