Boje na Donbase si vyžádaly životy civilistů, ruský remorkér se prý potopil

Ruské ostřelování obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny si vyžádalo životy čtyř civilistů. Informoval o tom v pátek podle deníku The Kyiv Independent gubernátor Pavlo Kyrylenko. U Hadího ostrova v Černém moři se mezitím potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, oznámil gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko.

Podle Kyrylanka byli zabiti dva civilisté v obci Pantělejmonivka, jeden v Bachmutu a jeden v Krasnohorivce. Dalších šest lidí bylo zraněno.

Zatímco boje se aktuálně soustřeďují na východě Ukrajiny, klid není ani na moři. Oděský gubernátor oznámil, že ke dnu šel ruský zasažený remorkér Vasilij Bech. Na palubě plavidla byl údajně obranný raketový systém Tor. V době války ale nelze zprávy o vzájemně způsobených ztrátách nezávisle ověřit.

Vasilij Bech byl postaven v astrachaňské loděnici a má výtlak 1605 tun. Černomořská flotila ho používá od roku 2017.

V dubnu byl v Černém moři zničen ruský raketový křižník Moskva, který se svojí asi 500člennou posádkou býval vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily. Podle ukrajinské strany se loď potopila poté, co ji zasáhly protilodní střely Neptun.

Na pevnině představují vážné nebezpečí i miny. Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj řekl, že odminování potřebuje oblast o celkové rozloze 270.000 kilometrů čtverečních, které zahrnují i oblasti okupované Ruskem. Podle The Kyiv Independent jde o oblast o něco větší než je rozloha Nového Zélandu.

Ministr řekl, že Ukrajina jedná s Británií, Itálií a Francií o dodávce náležitého odminovacího vybavení, které by mohlo stát miliony dolarů.

Ve zdevastovaném přístavním městě Mariupol se šíří cholera, což už minulý týden oznámil starosta města Vadym Bojčenko. Jeho poradce Petro Andrjuščenko nyní upřesnil, že příznaky infekční nemoci vykazuje denně zhruba deset až 15 obyvatel města. Andrjuščenko s odvoláním na zdroje spolupracovníků uvedl, že nemocnice ve městě jsou chabě vybavené a chybí v nich testovací sady a antibiotika. Pacienti jsou údajně v nemocnicích odmítáni.

  Navalného odvezli z vazební věznice v Moskvě, zatím se neví kam

Cholera se nejčastěji šíří v oblastech s nevhodnými hygienickými podmínkami a při nedostatku čisté vody. Způsobuje těžké průjmy a zvracení, které mohou vést k úmrtí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com