Elektrárna Chvaletice dnes po téměř pěti dnech částečně obnovila provoz

Elektrárna Chvaletice dnes po téměř pěti dnech částečně obnovila provoz. Musela jej přerušit 11. září odpoledne kvůli požáru kabelového žlabu. Dnes ráno provozovatel přifázoval zdroj zpět k síti a spustil výrobu na dvou blocích, uvedl za elektrárnu Petr Dušek. Požár kabelů se obešel bez zranění.

Bez napětí se ocitla primárně technologie odsíření, která neslouží přímo k výrobě elektřiny, ale eliminaci emisí. Proto bylo nutné všechny bloky bezpečně odstavit. Požár detekovala elektronická požární signalizace a v první fázi jej hasila podniková jednotka samotné elektrárny. Následně jí přispěchaly na pomoc další čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.

Škodu na zařízení elektrárna již dříve odhadla na několik milionů korun. O další významné příjmy z tržeb za elektřinu přichází každý den. V roce 2022 dosáhla zisk po zdanění 1,003 miliardy korun, rok předtím činil 132 milionů korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Elektřinu vyrábějí čtyři bloky s instalovaným výkonem 820 megawattů (MW), elektrárna také zásobuje teplem sousední obec Trnávka a průmyslové areály. Společnost Severní energetická (Sev.en) ji koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun. V roce 2022 elektrárna vyrobila rekordních 4,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

ČTK

  Pavel: Návrh rozpočtu jde správným směrem, obsahuje priority vlády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com