Izrael podle svědků poprvé zaútočil přímo v centrálním Bejrútu, píší agentury

Izraelský úder dnes po půlnoci zasáhl obytný dům v jedné ze čtvrtí libanonského hlavního města Bejrút, kde zabil nejméně tři ozbrojence. S odvoláním na svědky na místě o tom informovaly agentury, které zdůraznily, že jde o první útok Izraele v centrální oblasti metropole od začátku téměř rok trvajícího konfliktu v regionu. Dosud izraelské letectvo útočilo pouze na cíle na jižním bejrútském předměstí Dahíja, které je označováno za baštu hnutí Hizballáh. Podle svědků agentury Reuters i nad Dahíjou dnes dopoledne stoupal dým, pravděpodobně po dalším izraelském náletu. Palestinské teroristické hnutí Hamás mezitím oznámilo, že úder na jihu země zabil současného vůdce Hamásu v Libanonu spolu se členy jeho rodiny.

Izraelská armáda se k žádnému z těchto konkrétních incidentů zatím nevyjádřila. Uvedla pouze, že dnes před svítáním na východě Libanonu zasáhla další desítky cílů spojených s Hizballáhem.

Úder v centrálním Bejrútu zasáhl jedno z horních pater obytné budovy, napsala agentura Reuters. Její svědci slyšeli hlasitou ránu a popsali díru v budově, ze které stoupal kouř. Video publikované agenturou AP pak ukazovalo obyvatele a záchranáře shromážděné u poškozeného několikapodlažního domu ve čtvrti Kola.

Útok „izraelského dronu“ cílil na byt patřící skupině Džamáa Islamíja, řekl nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj agentuře AFP. To je libanonské hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele. O smrti tří svých členů, kteří byli zabiti při tomto útoku, poté informovala Lidová fronta pro osvobození Palestiny, což je sekulární levicová skupina působící v Libanonu a Pásmu Gazy. Dalších 16 lidí bylo při útoku zraněno, uvedl představitel libanonské civilní obrany.

Izrael na konci víkendu pokračoval v kampani náletů napříč Libanonem, která trvá už přes týden. Podle libanonských úřadů při ní zahynulo více než 1000 lidí a na 6000 dalších bylo zraněno.

  Vlajka okupantů: Rusové vyvěšují vlajku SSSR v západních zemích za účelem propagandy a společensko-politické destabilizace

„Stíhačky letectva zaútočily na desítky cílů teroristické organizace Hizballáh v libanonské oblasti Bikáa,“ uvedla podle AFP izraelská armáda a dodala, že „mezi napadenými cíli byly desítky odpalovacích zařízení a budov, kde byly uskladněny zbraně“.

Na cíle v údolí údolí Bikáa na východě Libanonu, které je baštou Hizballáhu, Izrael útočil opakovaně i v předchozích dnech. Nové údery zabily nejméně pět lidí, uvádí televize Al-Džazíra s odvoláním na místní zdroje.

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006. Terčem náletů, které se dosud odehrávaly hlavně na jihu Libanonu blízko hranice s Izraelem, ale také na jižním předměstí Bejrútu a na východě Libanonu, jsou podle izraelské armády objekty a členové Hizballáhu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com