Kulhánek hned po jmenování vyjede do regionů po záplavách, o digitalizaci jedná

Kandidát hnutí STAN na ministra pro místní rozvoj Petr Kulhánek se chystá vyjet do povodněmi zasažených krajů hned po svém jmenování, které je naplánováno na úterý. O digitalizaci stavebního řízení bude s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), kteří převzali část kompetencí po odvolaném Ivanu Bartošovi (Piráti), jednat ještě dnes. Novinářům to řekl po zhruba čtyřicetiminutové schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Předsedovi vlády představil své priority. „Kryjí se s tím, co požaduje,“ konstatoval. Premiér už uvedl, že ministr by se měl věnovat obnově povodněmi zasažených regionů, funkčnosti stavebního řízení a zrychlení dostupnosti bydlení.

Kulhánek zatím staví tým, který by si na ministerstvo chtěl přivést. Neví, kdy plně přebere problematickou digitalizaci stavebního řízení. Zřejmě se tak podle něj stane 16. října, kdy má Kupka seznámit kabinet s harmonogramem změn v digitalizaci stavebního řízení. Prezentovat podrobný plán pro zhruba roční mandát ohraničený sněmovními volbami plánuje končící hejtman Karlovarského kraje po svém jmenování.

Funkce ministra pro místní rozvoj se uprázdnila po odvolání Bartoše, který skončil 30. září kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení na návrh Fialy. Koordinaci digitalizace převzal tým vedený Kupkou, vedením MMR je od začátku října dočasně pověřený Jurečka.

Širší vedení STAN nominovalo Kulhánka ve čtvrtek večer. Podle předsedy hnutí Víta Rakušana je Kulhánkův mandát silný. Celostátní výbor STAN ho zvolil ze tří kandidátů v prvním kole hlasování.

Piráti v reakci na odvolání Bartoše, které považují za porušení koaliční smlouvy, opustili vládu.

Třiapadesátiletý Kulhánek je od konce roku 2020 hejtmanem Karlovarského kraje. Pokračovat však nebude, nedávné volby v kraji vyhrálo hnutí ANO a získalo 28 křesel ze 45, což mu dává možnost sestavit jednobarevnou krajskou vládu. Kulhánek je absolventem VŠE, v letech 2010 až 2018 byl primátorem Karlových Varů. S prezidentem by se měl jako kandidát sejít v pondělí.

  Vážná nehoda zkomplikovala dopravu na I/35 před Libercem ve směru od Chrastavy

Fiala potvrdil, že navrhne Kulhánkovo jmenování ministrem pro místní rozvoj

Premiér Petr Fiala (ODS) po schůzce s kandidátem hnutí STAN na ministra pro místní rozvoj Petrem Kulhánkem potvrdil na síti X, že končícího hejtmana Karlovarského kraje navrhne prezidentovi Petru Pavlovi ke jmenování. Nového ministra čekají podle něj tři zásadní úkoly. Za nejdůležitější pokládá předseda vlády vyřešení problémů v digitalizaci stavebního řízení a nastartování výstavby dostupného bydlení.

„Musí také pracovat ve spolupráci s regiony a obcemi na odstraňování povodňových škod. Bavili jsme se také o přípravě nového programovacího období,“ uvedl premiér. S prezidentem by se měl Kulhánek setkat v pondělí, jmenovací akt je naplánován na úterý.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com