Vakcína proti covidu od Moderny dorazí do ČR v úterý

ct24.ceskatelevize.cz

Vakcína proti covidu-19 od firmy Moderna dorazí do Česka poprvé v úterý, bude jí 8000 dávek. Podle České televize to upřesnilo ministerstvo zdravotnictví, mluvčí resortu Barbora Peterová to ČTK potvrdila. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že firma dodá vakcínu už dnes v počtu 20.000 dávek. Termín se posouval za poslední týden několikrát, původně se ve vakcinační strategii počítalo s 22. lednem.

Očekávalo se za leden 20.000 dávek rozdělených do dvou dodávek. Premiér v neděli v České televizi uvedl, že dávek dorazí dnes 20.000 a budou směřovat do Moravskoslezského kraje. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropská komise druhou očkovací látku proti covidu-19 schválily 6. ledna.

Česko má podle harmonogramu, který je součástí očkovací strategie, objednáno 80.000 dávek vakcíny Moderna měsíčně od ledna do března, od dubna do září pak 278.000 dávek měsíčně.

Do soboty bylo v republice očkováno podle dřívějšího vyjádření Babiše asi 40.000 lidí vakcínou od prvního výrobce schválenou pro EU, tedy od firem Pfizer a BioNTech. V neděli v ČT řekl, že do Česka přišlo této vakcíny 101 plat, z nichž každé by podle původního propočtu mělo obsahovat 975 dávek. Nově je možné z jedné lahvičky očkovat až šest dávek, může to tedy znamenat až 1170 očkovaných z jednoho plata. Babiš uvedl, že 27 plat dostaly kraje a 74 bylo rozděleno mezi fakultní a vojenské nemocnice a zdravotní ústavy.

Autor: ČTK

  Rok ve Sněmovně mají opozice i koalice za vyhrocený

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com