Varování českého senátora: Čína podporuje ruskou agresi na Ukrajině a Peking se tak stává spoluviníkem válečných zločinů

Podle šéfa senátního výboru pro obranu Pavla Fischera je Peking spoluviníkem válečných zločinů a ohrožuje globální bezpečnost, přičemž důsledky mohou přesáhnout hranice Evropy. Fischer tyto obavy vyjádřil v nedávném rozhovoru pro Guildhall a varoval, že pokud bude spolupráce Číny s Ruskem pokračovat, mohla by se přenést i do dalších geopolitických ohnisek, jako je Tchaj-wan a Jihočínské moře.

„Pokud Čína podporuje ruský imperialismus na ukrajinské půdě, musíme uznat, že Čína je spoluviníkem vedle Ruska,“ prohlásil Fischer. „Uznáním Putina jako válečného zločince a přiznáním spáchaného zločinu se Čína stává stejně vinnou. Jedná se o mimořádně závažnou záležitost. Přestože byla Čína o ruských plánech informována, neudělala nic, aby je zastavila, a její mlčení z ní činí součást problému,“ zdůraznil.

Fischer poukázal na globální riziko tohoto spojenectví a varoval, že dnešní podpora Ruska ze strany Číny může vést k tomu, že Moskva zítra podpoří Peking v otázkách, jako je Tchaj-wan. „To už není jen evropská záležitost,“ řekl a dodal, že to vytváří nebezpečnou globální dynamiku, kterou je třeba zastavit. „Dvojí standardy oslabují naši vlastní bezpečnost a my se musíme držet svých zásad dříve, než bude pozdě,“ varoval Fischer.

Současně Evropský parlament vyzval k zásahu proti pomoci Číny Rusku. Zástupce Evropské lidové strany (EPP) Tomáš Zdechovský zdůraznil, že Evropská unie musí vydat oficiální prohlášení vůči čínským obchodním partnerům, v němž dá jasně najevo, že jejich podpora ruské agrese je nepřijatelná a přiměje EU hledat alternativní dodavatele zboží.

„Neměli bychom se Číny bát. Musíme otevřeně prohlásit, že spolupráce s teroristickým státem, jako to dělá Čína s Ruskem, je vážný problém,“ uvedl Zdechovský v komentáři pro Guildhall. Zdůraznil, že toto téma nabývá na světové scéně na síle a očekává se, že se o něm bude hovořit během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Evropském parlamentu. Podle Zdechovského bude klíčovou otázkou potírání role Číny, která pomáhá Rusku obcházet sankce.

  Izrael uvedl, že výstřel z jeho tanku omylem zasáhl egyptskou pozici u hranic

Český europoslanec zdůraznil potřebu pevného postoje EU: „Musíme čínským obchodním partnerům jasně sdělit, že takové jednání je nepřijatelné. Evropský trh je velký, a pokud to bude nutné, najdeme si jiné dodavatele.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com