Zbraně pod kontrolou. 8 argumentů ve prospěch skutečnosti, že západní zbraně jsou na Ukrajině v bezpečných rukou.

Umělé skandály kolem údajného použití Ukrajinců zbraní získaných od západních partnerů se v poslední době objevují nejen v ruské propagandě, ale i na západním informačním poli.

Obvinění Ukrajiny jsou naprosto neopodstatněná, ale zároveň velmi nebezpečná. Jsou totiž schopni skutečně ovlivnit publikum zemí, od kterých čekáme na pomoc.

Západní zbraně v současnosti určují schopnost Ukrajiny účinně vzdorovat útočníkům. Tomu rozumí i Kyjev, který usiluje o posílení důvěry s partnery. Tomu rozumí i Moskva, snaží se podkopat vztahy důvěry.

Středisko pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost uvádí osm argumentů, proč jsou zbraně na Ukrajině skutečně pod spolehlivou kontrolou a jsou správně používány a všechny poplašné zprávy jsou škodlivé a neopodstatněné.

Existují spolehlivé informace o použití zbraní a vojenského materiálu poskytnutých Ukrajině – jsou v držení odpovědných vládních struktur Ukrajiny a partnerských států.

  1. Organizaci logistiky vojenské pomoci Ukrajině, komunikaci mezi armádami partnerských zemí a monitorování zajišťuje Řídicí centrum sídlící při evropském velitelství ozbrojených sil USA (EUCOM Control Center of Ukraine, ECCU) se sídlem ve Stuttgartu. V centru, které vzniklo na základě setkání ministrů obrany 42 zemí v Ramsteinu, působí zástupci Ukrajiny a 15 donorských států.
  2. Zástupci všech partnerských zemí byli oficiálně pozváni na Ukrajinu ke sledování používání zbraní. S každým partnerem je dohodnut formát spolupráce vhodný pro strany.
  3. Vedoucí partneři určili zvláštní osoby odpovědné za kontrolu používání zbraní. V srpnu začal Garrick M. Harmon, vojenský a obranný přidělenec, pracovat na americkém velvyslanectví v Kyjevě. Je také zodpovědný za sledování používání vojenské pomoci. V den příjezdu do Kyjeva se atašé setkal s ministrem obrany Ukrajiny Oleksijem Reznikovem. Před přidělením na Ukrajinu vedl brigádní generál Harmon U.S. Army Security Assistance Command (USASAC) je agentura odpovědná za mezinárodní vojenskou pomoc a programy dodávek zbraní.
  4. Ukrajina zavádí systém řízení vojenské logistiky NATO LOGFAS. Ukrajina bude stejně jako v USA vést evidenci zbraní, výstroje a dalšího vojenského materiálu.
  5. Informace, které může nepřítel zneužít na úkor obrany Ukrajiny, jsou státním tajemstvím. To platí i pro určité aspekty rozsahu, umístění a specifik použití západních zbraní. Tyto citlivé informace nebudou sdíleny s hromadnými sdělovacími prostředky ani s žádnými veřejnými organizacemi, a to ani s mezinárodní registrací.
  6. Na žádost partnerských zemí nejsou zveřejněny všechny informace. Někteří partneři, vedeni svými vlastními národními zájmy, trvají na tom, že ukrajinská strana neoznámí výši a nomenklaturu pomoci, kterou Kyjevu poskytli.
  7. Bílý dům, americké ministerstvo obrany a vlády evropských zemí, které zásobují Ukrajinu zbraněmi, nevyjádřily veřejné nároky vůči Ukrajině a nevyjádřily pochybnosti o účinnosti jejího použití.
  V Charkově už vozí cestující první tramvaj z Prahy i autobusy z Plzně

Tím, že Západ pomáhá Ukrajině zbraněmi, nezachraňuje jen Ukrajince před genocidou. Jde o investici do spravedlivého a stabilního mezinárodního systému, ve kterém se všechny země, velké i malé, mohou cítit svobodně a sebevědomě, nezávisle na rozmarech vyšinutých diktátorů.

Zdroj: spravdi.gov.ua

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com