Lídři EU jednají s Bidenem, pak je čeká debata o sankcích či energetice

Lídři zemí Evropské unie jednají dnes večer v Bruselu s prezidentem USA Joem Bidenem o důsledcích ruské agrese na Ukrajinu. Pak je už bez amerického hosta čeká na mimořádném summitu evropského bloku debata o dalších protiruských sankcích, energetice, stále do značné míry závislé na ruských surovinách, nebo posílení společné obranné politiky.

Organizátoři summitu očekávají, že jednání prezidentů a premiérů zemí sedmadvacítky s Bidenem potrvá asi hodinu a půl. Už bez šéfa Bílého domu budou mluvit o plánech na snížení závislosti EU na ruských energetických surovinách nebo o pomoci Ukrajině nyní i po skončení ruské agrese. Evropská unie se chce podílet na obnově demokratické Ukrajiny, která opakovaně dává najevo zájem o vstup do unie, a plánuje založit fond solidarity s touto zemí.

Dnešní summit EU navázal na mimořádnou schůzku šéfů států a vlád zemí Severoatlantické aliance a na jednání skupiny G7. Tato setkání na nejvyšší úrovni se v Bruselu konají měsíc poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu s cílem tuto zemi demilitarizovat, „denacifikovat“ a ochránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo. Útok znamenal tisíce civilních obětí, rozbombardovaná ukrajinská města a ukázal odvahu a odhodlání Ukrajinců bránit vlast před agresorem, který svých cílů dosud nedosáhl.

Summit EU prodloužil Michelovi mandát, vrcholné schůzky povede do listopadu 2024

Summit Evropské unie dnes zvolil Charlese Michela předsedou Evropské rady na další dva a půl roku. Oznámila to Rada EU v tiskové zprávě. Unijní vrcholné schůzky tak belgický expremiér povede do konce listopadu 2024. V čele unijního orgánu stojí od prosince 2019.

Liberální politik je v pořadí třetím předsedou Evropské rady od chvíle, kdy EU v roce 2009 tento post vytvořila. Jako první vedl orgán zaštiťující unijní summity další Belgičan Heman Van Rompuy, kterého v roce 2014 vystřídal bývalý předseda polské vlády Donald Tusk.

  Ukrajina hlásí zasažení vojenského letiště Belbek na Ruskem ovládaném Krymu

Úkolem šéfa ER je organizovat unijní summity a hledat na nich shodu mezi lídry členských států. Reprezentuje také EU při jednáních s mimounijními zeměmi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com