Slováci mají obavy o zimní sezonu. Země hlásí rekordní přírůstky koronaviru i přes omezení na hranicích

Už před týdnem slovenské úřady kvůli koronaviru omezili Čechům vstup do země. Pro tamní turismus je to citelný zásah. Češi tvoří nejpočetnější zahraniční klientelu. I přes restrikce na hranicích ale dál rekordně roste počet případů nemocných koronavirem. Za pátek jich přibylo poprvé přes pět stovek. Slovenští podnikatelé v cestovním ruchu už začínají mít obavy i o zimní sezonu a žádají vládu o pomoc.

Nucený odliv českých turistů výrazně pociťují například v lázních Veľký Meder. Češi tam tvoří polovinu klientely, na podzim dokonce až 80 procent. „Uvažujeme i nad tím, že vnitřní bazény zredukujeme a budeme provozovat jen jeden anebo dva,“ komentuje situaci ředitel provozující firmy Tibor Križan.  

Aquapark odhaduje, že kvůli koronaviru přišel na tržbách od začátku roku o víc než milion eur. Úbytek návštěvníků pocítili i další podnikatelé v okolí: poskytovatelé ubytování, restaurace nebo obchody. I tady by uvítali pomoc od státu ve formě snížení DPH a náhrady ušlých příjmů.

Nejen tady si ale podnikatelé stěžují na nečinnost vlády. Problém je podle jejich slov „celoslovenský“. Před úřad vlády tak přišli s požadavky podnikatelé z celé země. Říkají, že krize postihla nejvíc právě jejich sektor. Omezení na hranicích situaci ještě zhorší.

V jiných zemích podle nich vlády cestovnímu ruchu pomohly mnohem více. Slovenským podnikatelům se líbí třeba český program Covid – lázně. Upozorňují, že podporu cestovního ruchu rozjelo i Rakousko a Maďarsko. 

„Snažíme se najít takové řešení, které bude co nejvíc adresné. Aby nebylo o tom, že budeme pomáhat en bloc všem, i těm, kteří měli v podstatě úplně špičkovou letní sezonu,“  řekl slovenský premiér Igor Matovič. 

Situace je vážná, míní Matovič. Boj s koronavirem vezme do vlastních rukou

„Situace je mimořádně vážná, a proto po třech měsících přebírám boj proti covidu-19 do vlastních rukou se stejným cílem jako v době první vlny – vyhrát ho s co nejmenšími následky na zdraví a životech nevinných lidí,“ okomentoval současnou koronavirovou situaci Matovič.

  Po Majdanu budou pochodovat čeští vojáci. Na vojenské přehlídce podpoří nezávislou Ukrajinu

Premiér se vymezil vůči lidem, kteří nebezpečí epidemie snižují. „Dnes jsme se kvůli bláznivým blábolům o chřipčičce a nedostatečně okysličeném mozku kvůli rouškám dostali k dalšímu rekordu 552 infekcí, a bude hůř,“ řekl.

Na Slovensku za den přibylo poprvé více než pět stovek případů. O den dříve země ohlásila 419 případů, čímž poprvé přesáhla hranici 400 nově nakažených. Přes 180 pacientů s covidem-19 je hospitalizovaných. Na jednotce intenzivní péče je 16 osob, z nichž 14 potřebuje plicní ventilaci, upřesnilo ministerstvo.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3193146-slovaci-maji-obavy-o-zimni-sezonu-zeme-hlasi-rekordni-prirustky-koronaviru-i-pres

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com