Slovenský ministr zdravotnictví rezignuje, koalice urovnala krizi

aktuality.sk

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí dnes před novináři ohlásil demisi. Výměna Krajčího, kterou v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací požadovaly dvě nejmenší vládní strany, je součástí dohody o urovnání krize uvnitř čtyřčlenné koalice. Vyvolaly ji návrhy na rekonstrukci vlády a kritika způsobu, jakým premiér Igor Matovič řídí kabinet a vládne zemi. Ohlášená rezignace Krajčího bude první změnou v Matovičově vládě, která nastoupila do úřadu loni v březnu.

Matovič na tiskové konferenci řekl, že výměna ministra zdravotnictví potrvá několika týdnů, a to kvůli koronavirové krizi. Premiér, jehož hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Krajčího do ministerského křesla nominovalo, přitom odstupujícího ministra obhajoval.

„Velmi si vážím toho, co udělal. Jsem na něj mimořádně hrdý a velmi mě mrzí, že lidé, kteří mu za rok ani jednou nepomohli, z něj chtěli mít rituální oběť,“ řekl Matovič o Krajčím. Jméno nového ministra zdravotnictví předseda vlády neoznámil.

Slovenská média označila Krajčího za nevýrazného ministra, který například nedokázal včas prosadit přísnější karanténní opatření v zájmu zpomalení šíření koronaviru. V uplynulých dnech zase ministerstvo zdravotnictví čelilo kritice kvůli problémům s registrací zájemců o očkování proti covidu-19.

Rezignaci Krajčího požadovaly menší vládní strany, a to Za lidi a Svoboda a solidarita (SaS), které minulý týden navrhly rekonstrukci vlády. SaS během koaliční krize také chtěla otevřít debatu o výměně premiéra, který se opakovaně se šéfem SaS Richardem Sulíkem dostal do sporů a slovních přestřelek. Později SaS ale oznámila, že odchod Matoviče z čela vlády požadovat nebude.

Autor: ČTK

  Ukrajinská města Záporoží a Charkov hlásí masivní vzdušné údery

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com