Podle průzkumu epidemie ovlivňuje stále víc lidí, důvěra vládě je nízká

zpravy.aktualne.cz

V poslední době rychle přibývá lidí, kterým epidemie koronaviru ovlivňuje život. Momentálně jich je 55 procent, o osm procentních bodů více než v listopadu. Pouze čtvrtina Čechů nyní věří, že vláda si v této situaci počíná dobře. Většina dotázaných dodržuje pravidlo „tří R“ – tedy roušky, ruce, rozestupy. Roste ale podíl těch, kteří jsou kritičtí k rozsahu protiepidemických opatření. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

„Aktuální výsledky porovnáváme s posledním obdobným průzkumem STEM z přelomu listopadu 2020. Přestože výzkumy dělí jen doba přibližně tří měsíců, sledujeme vysokou dynamiku pohybů v názorech a hodnoceních, podobně jako je dynamická sama situace kolem pandemie covid-19 a souvisejících opatření,“ uvedli statistici.

Čtvrtina lidí v aktuálním průzkumu odpověděla, že pandemie jejich život „určitě“ ovlivnila závažným způsobem, tři z deseti Čechů pak uvedli, že je „spíše“ ovlivnila závažným způsobem. Žádný vliv koronaviru na svůj život necítí deset procent lidí, což je o čtyři procentní body méně než v listopadu. Sílí rovněž dojem, že lidé rizika podceňují. Myslí si to 37 procent veřejnosti, což je nárůst o pět procentních bodů.

Důvěra ve schopnost české vlády poradit si s epidemií covidu-19 klesla zejména ve srovnání s loňskou první vlnou. Vládě tehdy důvěřovalo 83 procent lidí, nyní jich je 25 procent. „Ve všech sledovaných zemích došlo od jara 2020 k poklesu důvěry ve věci zvládání koronavirové pandemie. Nikde však natolik dramaticky jako u nás,“ upozornili statistici. O tom, že vláda situaci určitě nezvládá, je nyní přesvědčeno 42 procent Čechů, což je o 15 procentních bodů více než v listopadu.

Výrazně ubylo těch, kteří si myslí, že opatření jsou přiměřená situaci. V listopadu jich bylo 48 procent, nyní už jen 32 procent. Jako přehnaná vnímá opatření 40 procent lidí, naopak 28 procent Čechů by je ještě zpřísnilo. Pravidlo „tří R“ dodržuje 90 procent dotázaných, místům s vyšší koncentrací lidí se vyhýbají tři čtvrtiny dotázaných. Kolem dvou třetin veřejnosti omezuje návštěvy obchodů nebo kontakty se staršími příbuznými. Z domova pracuje 17 procent lidí, v listopadu jich bylo o dva procentní body méně.

  Fiala: EU byla ohledně rozšiřování váhavá, rozhovory s Ukrajinou lídři podporují

„V mezinárodním srovnání se Češi v mnoha ohledech jeví jako vysoce ukáznění. Z hlediska nošení roušek vede Česko skupinu nejdisciplinovanějších států, rozdíl je patrný zejména při srovnání se Švédskem,“ dodali statistici. V Česku nosí roušku 93 procent lidí, ve Švédsku necelá třetina.

Průzkum se uskutečnil od 12. do 22. února a zúčastnilo se ho 1032 lidí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com