Do českých hor dorazily o víkendu tisíce lyžařů, mráz umožnil zasněžování

Do českých hor se o tomto víkendu vypravily tisíce lyžařů a turistů. Podmínky na svazích se díky mrazivému týdnu zlepšily, provozovatelé areálů mohli vyrábět technický sníh. Některé areály také na víkend rozšířily provoz, zjistila ČTK. Nápor turistů ale někde znamenal i problémy, například v horském sedle na Šerlichu v Orlických horách musela policie oba víkendové dny řídit dopravu.

Na hřebenech Krkonoš leží 110 až 140 centimetrů sněhu. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn o víkendu lyžovalo více než 9000 lidí. SkiResort Černá hora – Pec pak navštívilo 17.000 lidí. Sněžit má na horách i v dalších dnech. „Teploty mají být i nadále pod nulou, skvělé lyžařské podmínky tak vydrží,“ řekla ČTK mluvčí špindlerovského skicentra Vendula Kalenská.

Na hřebenech Orlických hor leží sněhu méně, zhruba okolo 20 centimetrů. Mnoho středisek ale bylo v provozu, včetně hlavních areálů v Deštném a Říčkách na Rychnovsku. Turisté také oba dny zcela zaplnili parkoviště u Šerlichu ve výšce 990 metrů nad mořem. Vedle běžkařů a pěších turistů ho využívají stále častěji i sjezdaři, kteří ze sedla míří ke sjezdovkám v nedalekém polském středisku Zieleniec. Policie řídila dopravu, aby zůstala průjezdná důležitá silnice spojující Deštné s Orlickým Záhořím.

Výbornou návštěvnost si pochvaloval i největší areál v Krušných horách na Klínovci. Za víkend tam dorazilo zhruba 9500 lidí. Lyžovalo se také na Plešivci, kde od soboty spustili sjezdovku Hanu o délce 1,8 kilometru a lanovku Pstruží. V pátek se opět otevřelo zimní středisko na Bublavě.

Rušnější víkend než před týdnem zažila rovněž šumavská zimní střediska. V železnorudském Ski&Bike Špičák se otevřel zhruba půlkilometrový úsek spojující v horní části sjezdovky U Zalomeného s Turistickou. Příliš dobré podmínky ale nemají běžkaři, většinou není dost sněhu na úpravu stop. Lidé se tak vydávají více na pěší túry.

  Počet nakažených znovu stoupl, číslo R dál nad jedna

Dobré podmínky a vysokou návštěvnost zaznamenaly Jeseníky. „Podařilo se nám zasněžit, bylo příznivé počasí, teploty byly pod bodem mrazu. Dnes napadl i nějaký přírodní sníh, není ho mnoho, ale zimní atmosféra je tím dokreslená. Podmínky jsou dobré,“ řekl dnes ČTK mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka. Lyžovat se dá ale i v níže položených areálech v Olomouckém kraji, lidé zaplnili například areál v Hlubočkách u Olomouce.

Na své si ale tento víkend nepřišli pouze lyžaři či turisté, ale také vyznavači bruslení. Využili zamrzlých ploch na loukách, kam se po nedávných záplavách rozlily řeky. Výhodou takových kluzišť je nejen rozlehlost, rovný led a to, že se na ně nemusí platit vstupné jako na zimní stadiony, ale jsou zejména bezpečná. Například na Plzeňsku v sobotu na takových místech bruslily stovky lidí. V Plzni velké kluziště vzniklo v obvodu Malesice u řeky Mže, až desítky hektarů zamrzlých ploch pak vytvořila řeka Radbuza, která se rozlila z koryta u Dobřan nedaleko Plzně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com