Prezident Pavel vyzval k respektu vůči lidem, kteří ztratili blízké

Prezident Petr Pavel večer v prohlášení vyzval veřejnost, aby myslela na všechny, kteří nemohou prožít radost nadcházejících vánočních svátků kvůli ztrátě blízkých. Dnešek je den státního smutku za 14 obětí čtvrtečního útoku střelnou zbraní na Filozofické fakultě UK v Praze. Prezident apeloval na respekt vůči bolesti lidí, kteří ztratili blízké a solidaritu s nimi.

„Zpráva o tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přišla v předvánočním čase jako blesk z čistého nebe. Rodiny a přátelé obětí, stejně jako těch, kteří utrpěli vážná zranění, teď prožívají těžko představitelnou bolest. Nejsou bohužel sami. Každý den přicházíme z mnoha důvodů o své blízké,“ uvedl Pavel.

„Je důležité, abychom právě v těchto dnech mysleli na všechny, kteří radost svátků prožít nemohou. Mějme respekt k jejich bolesti a nenechme je v ní samotné,“ dodal prezident s tím, že solidarita, pomoc i takt a ohleduplnost dodá pozůstalým sílu se postupně vyrovnat se situací.

Střelba v univerzitní budově na pražském Starém Městě je nejtragičtější takový případ v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Zemřel i útočník, který nakonec obrátil zbraň proti sobě. Na památku obětí se dnes po celé zemi konaly zádušní mše, v poledne se rozezněly kostelní zvony a lidé uctili památku obětí minutou ticha. Mnohá města také rušila předvánoční program.

ČTK

  Pondělí bude velmi větrné a přinese sníh, varují meteorologové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com